Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган истакао је да пресуда Уставног суда којом је наложено ослобађање из притвора двојице новинских уредника представља корак против државе.

erdogan-jihadwatch-org

 

Ердоган је упозорио да би тај суд понављањем сличних одлука могао да доведе у питање сопствено постојање, преноси Ројтерс.

 

«Ова институција се није уздржала од доношења одлуке која је усмерена против државе и народа, поводом конкретног примера једног од највећих напада на Турску у последње време. Надам се да Уставни суд неће поново покушати нешто слично, чиме ће отворити дебату о сопственом постојању и легитимности», рекао је Ердоган на митингу у граду Бурдур, који је преношен уживо на телевизији.

 

Уставни суд је прошлог месеца донео одлуку да је притварање Кана Диндара и Ердема Гила, главног уредника и шефа редакције у Анкари турског опозиционог листаЏумхуријет, било «незаконито» и да је нарушило индивидуалну слободу и безбедност.

 

Ројтерс подсећа да су њих двојица ухапшени прошлог новембра под оптужбом да су свесно помагали наоружану терористичку организацију и објављивали материјал којим је нарушена државна безбедност, а да су касније ослобођени.

 

Џумхуријет је у мају прошле године објавио фотографије, видео-снимке и чланак који је показао како су турски обавештајни званичници 2014. године камионима пребацивали оружје у Сирију.

 

(RTS)

Тагови: