Руски Министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је телефоном са америчким државним секретаром Џоном Керијем о ситуацији у Сирији, проблемима у примени споразума из Минска, као и о ситуацији у Либану и Јемену, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

«Лавров је скренуо пажњу на потребу за окончање намерне антируске кампање у западним медијима коју подгревају САД, а која ни у чему не доприноси практичној сарадњи у правцима од обостраног интереса», наводи се у саопштењу, а преноси ТАСС.

lavrovkeri

Саговорници су разменили оцене о току примене споразума о прекиду непријатељства између сукобљених страна у Сирији, са изузетком борбе против терориста.

«У разговору је наглашена потреба за даљим продубљивањем руско-америчке војне координације са циљем праћења испуњења услова примирја и проширивања хуманитарног приступа становништву блокираних региона», навело је Министарство.

Двојица дипломата су опширно разговарала о начинима решавања сиријске кризе на основу резолуција 2254 и 2268 Савета безбедности УН, као и о активностима под копредседавањем Русије и САД Међународном групом за подршку Сирији.

Кери и Лавров су изразили наду да ће престојећи преговори у Женеви између сиријске Владе и представника опозиције под окриљем УН бити одржани уз строго поштовање захтева за обезбеђивање свеобухватности међусиријског дијалога и интереса свих етничких и верских слојева друштва.

Ката

Тагови: ;