Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је истакао значај присуства представника Курда у међусиријским преговорима.

 

Сергей-Лавров-5

 

 

«У време када су Курди постали савезници и САД-а и америчке коалиције, и Руске Федерације у борби против «ИД» и «Џебхат ан Нусре», они су објективно ојачали свој утицај. Ојачали су своју позицију. И почетак преговора без учешћа ове групе, као и свих осталих група… само је знак слабости међународне заједнице», рекао је Сергеј Лавров.

 

Раније, специјални изасланик генералног секретара УН за Сирију Стефан де Мистура изјавио је да ће Курди учествовати у разговорима о Сирији у Женеви. Међутим, Лавров је рекао да је само Турска против Курда:

 

«Једина земља (Турска), судећи по најновијим акцијама, не само у Сирији, већ и у дијалогу са Европском унијом, рачуна и наставља да делује искључиво ултиматумом», — рекао је Лавров.
«Сви остали учесници међународне групе подршке Сирији јасно заступају став за учешће Курда од почетка преговарачког процеса. Уверен сам да Стафан де-Мистура мора да донесе одговарајуће решење. Редовно смо у контакту и износимо овај наш чврст став, што смо буквални и јуче поново урадили», рекао је Лавров.

 

 

Тагови: ; ; ;