Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је од градоначелника Задра Божидара Калмете да обустави уклањање рушевина минираних српских кућа и привредних објеката у Задру без сагласности њихових власника и док се не спроведе поступак прикупљања доказа и утврђивања починиоца терористичких акција.

 

линта

 

«Тражим од Вас да јавно осудите терористичке акције према Србима у Задру током 1991. и 1992. године, као и убиства и мучења Срба, и да се јавно заложите да се казне налогодавци и починиоци тих злочина ако имате имало моралне одговорности према својим некадашњим суграђанима српске националности», наводи се у отвореном писму Калмети, који је министар мора, саобраћаја и инфраструктуре.

 

Линта је подсетио да је 2010. године тадашња хрватска Канцеларија за људска права заузела став да се уклањање рушевина са приватних поседа може спроводити искључиво на темељу писане сагласности власника некретнине на којој се рушевина уклања.

 

Додаје да му је познато да се Калмета позива на законске одредбе према којим јавна власт има могућност интервенције у приватно власништво ако прети, између осталог, и опасност по здравље људи од зграда које су у рушевном стању.

 

«Међутим, наше је мишљење да прије уклањања рушевина минираних српских кућа и привредних објеката треба утврдити ко су били налогодавци и починиоци терористичких акција у Задру, али и у низу других хрватских градова», истиче се у писму.

 

Такође, тражим од Калмете да, као утицајан члан владајуће Хрватске демократске заједнице, покрене иницијативу да се обезбеде законске могућности да власници минираних српских кућа и привредних објеката ван подручја ратних деловања у судском поступку остваре право на накнаду штете после 25 година од трагичних догађаја, каже Линта.

 

 

 

(РТС)

Тагови: ;