Патријарх Кирил се у разговору са Председником Србије Томиславом Николићем неуобичајено дуго задржао на проблему миграната, истиче за Данас Иван Мркић, спољнополитички саветник Председника Србије, који је заједно са Николићем боравио у дводневној посети Москви. На Мркића је највећи утисак оставила, како каже за наш лист, забринутост коју је Кирил изразио у вези са, како каже, променом «политичке и друштвене конфигурације Европе». Према речима саговорника Данаса, Патријарх Кирил је «јако забринут за хришћане» у контексту мигрантске кризе.

Kiril-istopolni-brakovi

«Патријарх Кирил и Председник Србије Томислав Николић су разговарали о више питања сат времена у пријемном делу храма Христа Спаситеља. Са наше стране били смо, поред Председника Томислава Николића и његове супруге, амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић и ја, као и викарни епископ Антоније, а са њихове, поред Патријарха Кирила, Митрополит Иларион и његов заменик Балашов», каже Мркић.

«Атмосфера је била пријатна. Пили смо чај. Срдачност са обе стране. Птријарх Кирил се неуобичајено дуго задржао на проблему миграната, страхујући да ће толики талас да промени политичку и друштвену конфигурацију Европе. Врло је забринут за хришћане уопште, посебно на Блиском истоку. То био један од главних разлога сусрета са Папом, кога оцењује као изузетну личност и врло посвећеног човека «, испричао Иван Мркић за Данас.

Ката

Тагови: ; ;