Од среде је граница Македоније потпуно затворена за пролаз илегалних миграната.

«Македонија није земља ЕУ, а приморана је да плати за грешке ЕУ по питању мигрантске кризе и није добила ни најмању помоћ за њихово збрињавање», изјавио је Председник Републике Георг Иванов у интервјуу, који је објављен у немачком Bild.

4175473

«То није први пут да ЕУ уваљује Македонију у невољу. Током рата на Косову, примили смо око 360 000 избеглих и нико нам није помогао Зато смо сада предузели превентивне мере. Наша војска чува границу током актуелне миграционе кризе. Потрошили смо већ 25 милиона евра од новца пореских обвезника и у критичној смо ситуацији», рекао је он, а преноси ТАСС.

Поред тога, Председник је рекао да је због миграционе кризе озбиљно угрожена безбедност ЕУ.

«Током миграционе кризе, безбедност је потпуно изгубљена из вида. Да смо се ослањали на Брисел уместо што смо сами реаговали, већ би цела Македонија одавно била пуна џихадиста», рекао је Иванов.

«Само погледајте ове документе и пасоше. Конфисковали смо 9 000 оваквих», рекао је шеф Републике. «Неопходно је размотрити чињеницу да су многи мигранти који су пошли на пут са таквим документима «балканском рутом», заправо радикални терористи», рекао је Иванов.

Од среде је граница Македоније потпуно затворена за пролаз илегалних миграната. Мера је усвојена убрзо након што су Словенија и Србија најавиле нове рестриктивне мере за улазак у земљу миграната и избеглица.

У исто време у Грчкој, у близини границе са Македонијом, 13-14 000 миграната чека на пролазак у балканске државе на свом путу ка западној Европи.

Ката

Тагови: ; ;