Коментатор британског «Гардијана», политиколог Николај Петро, у тексту под називом «Због чега Русија треба Украини више него икад» тврди да је удаљавање две земље економски суицид за Украину.

 

Много погрешних одлука допринело је томе да Украина буде у јако тешкој ситуацији, али како каже, нада се да ће преовладати «економски реализам».

 

77561

 

Први проблем је гас. У јануару је украински Председник Петар Порошенко честитао земљи што је успела да преживи прву зиму без куповине руског гаса. Уместо тога, Украина је купила европски гас који је 30 одсто скупљи, пише Петро.

 

Иако гас јесте велики, није и највећи проблем за Украину у овом тренутку. Целокупна економија земље трпи и тек ће трпети последице због удаљавања од Русије, наводи политиколог.

 

Раскидом неколико уговора са Русијом 2014 године, војна индустрија и авијација Украине су изгубиле 80% својих прихода, што је између осталог, резултирало тиме да легендарни «Антонов», некада понос Кијева и један од најпознатијих прозвођача авиона на свету, буде ликвидиран. Украинске власти одлучиле су да угасе ову компанију и интегришу њене преостале огранке у државни стратешки конгломерат «Укроборонпром».

 

Прекидом односа са Москвом, Украина је себе лишила неких виталних инвестиција, али и новца који су гастрабајтери доносили, а није реч о малој суми новца. Током 2014 године, око седам милиона држављана Украјине радило је у Русији и вратило кући готово девет милијарди долара, што је три пута више него што су износиле директне стране инвестиције.

 

Оно што је додатно погоршало ситуацију, објашњава Петро, је то што је украинска Влада подизала кредите под нимало повољним условима. Иако је Украина успела да договори отпис 20% дуга који има према Европском фонду, очекиван новац од ММФ још није стигао. Украина ће своје дугове западним кредиторима враћати све до 2041. године, с тим што ће будуће генерације враћати пола БДП уколико он икада достигне ниво од 4% годишње.

 

Ката

Тагови: ;