Карађорђевић није одмах реаговао на одлуку Агенције за реституцију којом је одбијен захтев његове породице да им се врати Дворски комплекс на Дедињу. Учинило се да се помирио са судбином, а да је борбу «поверио» адвокатима. Није, међутим, тако. Принц, за «Новости», каже да ће наставити да се бори за своје наследство, иако мисли да ће тешко доћи до њега.

 

 Nj.K.V.-Prestolonaslednik-Aleksandar-II-690x487

— Чекамо да се нашој породици врати оно што нам је незаконитим Кардељевим указом из 1947. одузето — каже он. — Имамо добре адвокате. Уколико не наиђемо на разумевање у оквиру нашег правосудног система, не преостаје нам ништа друго него да се обратимо Европском суду за људска права у Стразбуру. Наше правосуђе мора да има слуха за људска права и за демократију и када је реч о породици Карађорђевић. Верујем да ће држава, ипак, пронаћи добро решење за нас.

 

Карађорђевићи су тражили имовину која је после смрти краља Александра, оставинским решењем од 27. октобра 1938. подељена на три једнака дела, а захтев за реституцију поднело је десет наследника краља Петра и принчева Томислава и Андреја. Дворски комплекс на Дедињу, који обухвата Краљевски и Бели двор и имање површине 135 хектара, изузет је из реституције јер је проглашен за културно добро.

 

— Неправда је ујединила нашу породицу — каже принц. — Није нас изненадила одлука Агенције, јер је Дворски комплекс културно добро. Али, одлуком Агенције да нам се одузме Дворски комплекс без накнаде повређена је европска конвенција о људским правима. При том, приликом проглашње дворова на Дедињу за културно добро није испоштована процедура, али тиме се баве наши адвокати.

 

На наше питање да ли би се помирио са могућом одлуком да добије само право коришћења краљевског комплекса, Александар Карађорђевић одговара:

 

— Тражим да овај комплекс има будућност. Бели двор пропада. Годинама нема воду, грејање не ради, има потешкоћа са струјом. Ситуација у Краљевском двору је тек нешто мало боља. Питам се ко је плаћао рачуне и трошкове за одржавање дворова док се ми нисмо уселили 2001. и зашто је то данас проблем, а онда није било? Уколико се нешто не промени, за неколико година дворови ће потпуно пропасти. Ако држава нема новца за његово одржавање, нека га врати нашој породици.

 

 

Принц Карађорђевић подсећа да је у одржавање дворова уложио доста свог новца.

 

— Не можемо више да трошимо свој новац за оно што није наше — каже он. — Сигурно је да не бисмо дозволили да Бели двор пропада, ако би нам га вратили. Чували би оно што су нам преци оставили. Али, мале су шансе да се то догоди. Нашој породици није одузет само дворски комплекс на Дедињу. Списак имовине која нам је одузета је дуг. Верујем да ће се на крају, ипак, наћи праведно решење.

 

 
ПРИНЦ АЛЕКСАНДАР КАРЂОРЂЕВИЋ НА ПИТАЊЕ ЗАШТО НИЈЕ ПЛАТИО СТРУЈУ ОДГОВАРА: «СВИ СЕ РАДУЈЕМО ПОСЕТИ ПРИНЦА ОД ВЕЛСА“

 

Извор

Тагови: ;