Водећи кандидат за републиканску председничку номинацију Доналд Трамп у последњем тренутку је отказао митинг у Чикагу страхујући да би протести због његовог скупа могли да прерасту у сукобе. Ипак, до физичког обрачуна је дошло. Ухапшено пет особа.

трампмитинг

Више стотина демонстраната окупило се испред зграде универзитета Илиноис у Чикагу неколико сати пре почетка скупа Доналда Трампа.

 

Иако је у последњем тренутку скуп отказан да «не би било повређених», присталице и противници Доналда Трампа ипак су се сукобили. Трампове присталице узвикивале су слогане у знак подршке, а дошло је и до физичких окршаја с његовим противницима.

 

Како наводе агенције, ситуација се смирила касније у току вечери, а полиција је ухапсила најмање пет особа.

Из Трамповог изборног штаба речено је да је амерички милијардер после разговора са полицијом одлучио да откаже скуп.

 

Полиција у Чикагу је, међутим, тврдила да је скуп обезбедила, као и да су предузете мере да се окупљени разиђу у миру.

 

Раније ове недеље више десетина запослених на универзитету потписало је петицију за отказивање скупа, уз оцену да може да «створи непријатељско и опасно окружење за студенте».

 

Републикански сенатор Тед Круз је изјавио је да је за насиље крива и реторика Доналда Трампа.

 

«Политички дискурс у овој земљи треба да буде без претњи на насиље, без љутње и беса и мржње једних према другима», рекао је Круз.

 

 

Хилари Клинтон, која је кандидаткиња за председничку номинацију демократа, изјавила је да има много људи који су бесни у САД, али да тај бес заједнички морају да савладају.

 

Доналд Трамп данас би требало да одржи предизборни скуп у Кливленду, у савезној држави Охајо.

 

 

(РТС)

Тагови: ; ; ; ; ;