Јуче је у турском граду Дијарбакиру одржана молитва. Како би угушили неистомишљенике међу курдским становништвом, власти земље сада траже од имама да читају само одобрене проповеди од стране власти. На хиљаде локалних Курда протестује против тога, бојкотујући главну градску џамију и одржавајући молитве у оближњем парку. Имам који проповеда и на курдском и на турском језику осудио је акције Анкаре.

 

1103946807

 

На небу лете хеликоптери, непрестано се чују звуци експлозија и пуцњава. Нешто даље се воде борбе — на око 500 метара налази се градски рејон Сур.

 

Влада покушава да угуши отпор у региону. У вези са тим, турски војници воде сталну операцију против Радничке партије Курдистана и групама повезаних са њом.

 

Рођаци погинулих су организовали штрајк глађу, али су од Владе успели да добију само да им се врате два тела која су била у ужасном стању.

 

„Предата тела су била веома оштећена: неке делове су појели пси–луталице. Осим тога, у телима је било на хиљаде метака. Судећи по свему, и након смрти људи војници су пуцали у њихова тела. Препознавање се могло извршити само уз помоћ ДНК теста“, рекао је Мустафа Чукур.

 

Један од председника локалне филијале Демократске партије народа Емер Енем подржава прокурдски став.

 

„Четрнаест тела погинулих у Суру није било враћено. Дуго времена су лежали на отвореном — прво за време опсаде, затим за време полицијског часа. Рођаци жртава не могу да одрже сахрану без тела. Не дозвољавају им да сахране своје блиске, како прописују традиције ислама. Влада крши људска права и неприкосновеност верских традиција“, изјавио је Енен.

 

Опширније на Спутњику