Прошле године украјинску Ратну морнарицу напустило је више од 500 морнара, од којих је само четвртина пронађана, пише портал „Думска“.

 

морнарица

 

Ситуација Ратног ваздухопловства Украјине постаје све напетија – у ратној флоти је тешка ситуација са снабдевањем, лични састав флоте дезертира, војници проводе одморе на Криму упркос упозорењима Службе безбедности Украјине, пише портал.

 

Након јануарског инцидента када је група пијаних војних морнара покушала да се пробије на територију Западне војно-поморске базе у Одеси, по налогу председника Украјине Петра Порошенка војни ресор земље је створио радну групу за проучавање ситуације у флоти. Лист је сазнао неке податке извештаја групе, упућене руководству земље 1. марта, укључујући податке о ситуације масовног дезертирања из ратне флоте.

 

„Посебну пажњу комисија је поклонила морално-психолошком стању личног састава флоте. Важан моменат је дезертирање: 2015. јединице Ратне морнарице је самостално напустило 559 војника, од којих је само 122 пронађено“, саопштио је портал.

 

Провера је открила још 87 случаја дезертерства само од почетка ове године. У своје касарне враћено је само 13 војника, додаје „Думска“. У документу се наводи да команданти скривају чињенице дезертирања — о 286 војника који су оставили своје јединице у документу Ратне морнарице нема никаквих информација.

 

Осим тога, официри флоте већ две године проводе одморе на Криму, без обзира на упозорења СБУ. Команда морнарице не забрањује путовање — у последње време на полуострво је стигло 155 украјинских официра.

 

Комисија је обратила пажњу и на катастрофалну ситуацију унутар флоте, наглашава информативни портал. Провера је сакрила неуспех модернизације фрегате „Гетман Сагајдачни“ која је коштала милион и по гривни и приметила да флоти недостају најосновније ствари.

 

 

Извор

Тагови: ; ;