Аустријски митрополит Арсеније (Константинопољски патријархат) назвао је равнодушност Европе према ситуацији у Грчкој «просто срамотном». У интервјуу који је дао агенцији «Kathpress» он је упозорио на то да се ближи «крај уједињене Европе».

 

231199.b

 

По речима владике велику опасност по европско јединство представља став Европске уније у вези с нелегалном имиграцијом.

 

«Европљани се увек брину само за себе пребацујући проблеме на друге. То може представљати почетак краја уједињене Европе».

 

Митрополит Арсеније је истакао да Грчка «доживљава хуманитарну кризу». Економија земље је уништена, у њој влада масовна незапосленост, много су смањене плате.

 

«Ситуација се погоршава тиме што свакодневно долази од 3.000 до 4.000 избеглица, којима треба пружити помоћ, зато што Грчка једноставно не може да дозволи да ови људи помру».

 

По речима владике у пружању помоћи избеглицама учествује на хиљаде приватних лица и Црква, али Грчка својим снагама једноставно не може да победи кризу, «ако се ситуација не промени, стање у Грчкој ће бити дестабилизовано».

 

«Међу избеглицама има много деце која су приморана да спавају под отвореним небом. Грци свим својим снагама покушавају да им помогну, али не могу да схвате равнодушност Европе».

 

Православље.ру (српска верзија)

Тагови: ; ; ; ;