Европа и Русија су данас лансирале заједнички свемирски брод који ће трагати за животом на Марсу и довести људе на корак ближе лету на Црвену планету.

Руска ракета Протон са сондом за испитивање трагова гаса на Марсу и модул за спуштање Скјапарели су данас лансирани са космодрома Бајконур у Казахстану у 10:31.

9bd88e35663ecafb506eddaf856f0995

Свемирски брод је део програма » Ekso Mars», који заједно реализују Европска свемриска агенција ESA и Руска свемирска агенција Роскосмос.

Шеф «Роскосмоса» Игор Комаров је изјавио на конференцији за новинаре да је ово «само почетак» и да се нада да ће уследити нове мисије на Месец и на Меркур, пренела је «Раша тудеј».

Мисија на Марс је добра прилика да «оставимо све проблеме на Земљи и сарађујемо у свемиру», нагласио је Комаров.
Директор ЕСА Јан Ворнер је рекао да астронаути «не виде државне границе из свемира» и да «свемир може решити све проблеме на Земљи».

Свемирски брод » Ekso Mars» ће прећи скоро 496 милијарди километара и после седмомесечног пута модул би требало да се 16 октобра одвоји и спусти на Марс три дана касније. У првој фази мисије он ће трагати за изворима метана и локацијом за слетање » Ekso Mars» ровера, који ће бити лансиран 2018 године.

То роботски возило биће опремљено бушилицом која ће му омогућити да пробије површину Марса.

Две фазе пројекта ће коштати 850 милиона евра, а ESA је издвојила тај новац још 2009 године. Првобитно је било планирано да Русија обезбеди само транспортну ракету, али је Москва касније инсистирала на равноправном партнерству.

Ово је други пут да Европа креће у освајање Црвене планете. Научни програм мисије Mars Ekspres, започете 2003 године је завршен успешно, али су трагови британске сонде «Бигл 2», која је нестала са радара после слетања на Црвену планету, пронађени тек 11 година касније.

Ката

Тагови: ; ; ;