Амерички државни секретар Џон Кери позвао је данас на наставак мировних преговора о Сирији под покровитељством УН који су заказани за понедељак у Женеви.

«Радујемо се наставку преговора о прекиду ватре у Сирији који ће се одржати у понедељак», поручио је Кери новинарима у Паризу.

ap_kerry_dolak__130903_16x9_608

Кери је упозорио режим сиријског Председника Башара ал Асада и његове савезнике, укључујући Русију, да не експлоатишу крхко примирје у Сирији за сопствене потребе.

«Ако режим и њихови подржаваоци мисле да могу да тестирају границе, у неким областима мање поштују примирје, или да се понашају на начин који доводи у питање њихову посвећеност прекиду ватре, онда се варају», рекао је Кери после разговора у Паризу са шефовима дипломатија.

Државни секретар САД састао се у француској престоници са француским Министром спољних послова Жан Марк Ероом, његовим колегама из Велике Британије, Немачке и Италије и другим високим европским званичницима.

Представници сиријске Владе учествоваће у преговорима под окриљен УН у Женеви, али су одбили предлог изасланика УН да се председнички избори у Сирији распишу у наредних 18 месеци.

Најава сиријске делегације да неће остати дуже од 24 сата у Женеви, ако се представници опозиције не појаве на разговорима, представља јасан покушај да се дестабилизују преговори, изјавио је амерички државни секретар.

Он је инсистирао да Русија и Иран, земље које подржавају режим сиријског Председника Башара ел Асада, морају инсистирати на приступу који ће обезбедити политичку транзицију у Сирији и одржавању председничких избора у догледном тренутку.

Ката

Тагови: ; ;