Министар енергетике Русије Александар Новак изјавио је да је став Ирана о могућем замрзавању производње нафте разуман и да би било неправедно наметати земљи која је донедавно била под санкцијама исте услове као и земљама које су у том периоду развијале производњу ове сировине.

 

3630076

 

„Иран се налази у особеној ситуацији јер су раније уведене санкције суштински умањиле обим производње у тој земљи. Наравно, једнак приступ као према земљама које су у то време повећавале своју производњу не би био баш праведан према Ирану», рекао је Новак.

 

Руски министар енергетике је навео да ирански министар за нафту у целини подржава неопходност усаглашавања дејстава земаља-извозница нафте, укључујући и могуће замрзавање производње те сировине.

 

„Став Ирана је такав да они морају прво да обнове свој обим производње који је постојао пре увођења санкција, а после тога је спреман да се прикључи замрзавању производње заједно с другим земљама“, објаснио је Новак.

 

Новак очекује да ће ирански министар за нафту Бижан Зангане у априлу учествовати на састанку земаља-извозница нафте, посвећеном замрзавању производње те сировине.
Према његовим речима, споразум о замрзавању производње нафте може да функционише и без Ирана, а одустајање од ове идеје било би веома негативно за тржиште.

 

Датум састанка требало би да буде договорен наредних дана, а могуће место његовог одржавања је Катар.

Русија, Саудијска Арабија, Катар и Венецуела су се на састанку у Дохи 16. фебруара договорили да се просечна производња нафте у 2016. години одржава на јануарском новиоу, али само ако се и други произвођачи придруже тој иницијативи.

 

Међу земљама које су спремне да се прикључе иницијативи су Еквадор, Алжир, Нигерија, Оман, Кувајт и Уједињени Арапски Емирати. Иран и Ирак за сада говоре само о подршци корацима усмереним на побољшање ситуације на нафтном тржишту, избегавајући обећања да се прикључе замрзавању производње.

Министар Новак је нагласио да је неопходно да се споразум о замрзавању производње нафте формално потврди, иако је рано говорити о потписивању било каквог конкретног документа на планираном састанку.

 

„Сада се као варијанта разматра могућност потписивања неког документа. Могуће је да ће то бити просто саопштење свих земаља које ће потврдити општи договор тог састанка. Сада је тешко конкретно говорити каква ће бити финална, документована потврда овог договора. С моје тачке гледишта, то треба да буде потписани споразум, меморандум или јавна заједничка изјава“, рекао је Новак.

 

Према његовим речима, Русија, Саудијска Арабија, Катар и Венецуела поштују договор постигнут у Дохи средином фебруара, на шта је тржиште нафте позитивно одреаговало.

 

„Фебруар је прошао, видимо његову динамику у поређењу с јануром… Она потврђује да земље које су се окупиле у Дохи 16. фебруара, без обзира на то што споразум није потписан, одржавају свој усмени договор – ниво производње није већи од јануарског. То је позитивно за тржиште“, рекао је Новак.

 

 

 

(Спутњик)

Тагови: ; ; ;