Помоћ Русије у изради мозаика у Храму Светог Саве на Врачару није битна само из финансијских разлога, већ и зато што показује чврсте везе два православна народа, изјавио је данас председник Томислав Николић на седници Главног одбора Друштва за подизање тог храма.

 

николић

 

На седници, којом је председавао Николић, као председник Главног одбора Друштва, констатовано је да ће до краја 2019. године руска страна урадити мозаик на око 4.000 квадрата – купола, поткуполна галерија и олтар.

 

 

Како се наводи у саопштењу председникове прес службе, српска страна извешће све припремне радове за постављање мозаика, као и израду платформе високе 38 метара која би требало да буде постављена у Храму до 1. маја ове године.

 

 

Николић је подсетио да је о томе недавно разговарао са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

 

 

Поред чланова Главног одбора, седници су присуствовали и Кирил Кравченко – генерални директор компаније НИС, Јевгениј Кудинов – заменик генералног директора НИС-а, Александар Дибаљ – члан Управног одбора компаније Гаспром њефт и Александар Рађакови – заменик руководиоца Руске Федералне агенције за питања Заједнице Независних Држава, сународника у иностранству и за међународну хуманитарну сарадњу (Росотрудничество).

 

 

На седници су усвојене измене интерних аката (Статут Друштва, Пословник Главног одбора Друштва и Пословник Скупштине Друштва). Приказана је динамика и програм радова у улици Боре Станковића и на платоу Храма Светог Саве као и план и програм свих предстојећих радова до завршетка градње, са финансијском анализом, додаје се у саопштењу.

 

ПРАВДА

Тагови: