Непријатељство турских власти према Курдима увлачи земљу све дубље у сиријски рат, бојно поље је све замршеније, а напетост између Анкаре и Вашингтона расте. Спор са Курдима могао би Турску да доведе и у отворен сукоб са Русијом, пише The New York Times.

Турска стрепи од тежњи Курда за независном државом. Курди су етничка група од око тридесет пет милиона људи од којих 15 милиона живи у Турској, а остали у Сирији, Ираку и Ирану. Прошле јесени, у политички прорачунатом предизборном потезу, турски Председник Реџеп Тајип Ердоган обновио је рат против сепаратистичке Радничке партије Курдистана на југу земље. Недавно су његове јединице почеле да нападају курдске милитанте у Сирији.

kurdistan_660x330

Ердоган одбија да призна важне разлике између двеју курдских групација. Сједињене Државе и Турска сматрају Радничку партију терористичком организацијом; та странка отворено је преузела одговорност за бомбашке и оружане нападе који су потресали Турску. Насупрот томе, Вашингтон сиријске Курде не сматра терористима, него веома делотворним противником «исламске државе» који су усредсређени на заштиту курдских области у Сирији, па им пружа обавештајну и другу помоћ.

Турска је појачала напетост оптужујући сиријске Курде за бомбашки напад у Анкари који је усмртио двадесет осморо људи. Сиријска Курди су одбацили одговорност за тај напад, а амерички званичници кажу да је кривац вероватно нека одметнута фракција Радничке партије. Ердоган захтева да САД одаберу између њега и сиријских Курда, али Вашингтон то одбија.

САД траже од Ердогана да заустави нападе на сиријске Курде који контролишу већи део 910 км дуге границе с Турском. Вашингтон је затражио од Курда да не користе ратни метеж како би приграбили више територија. Њихов покушај да заузму последњи комад земље дуж границе могао би изазвати Ердогана да насрне на њих још жешће. Брине и могућност да би Русија, која такође жели Курде на својој страни и обезбеђује ваздушну подршку њиховим операцијама, могла у име Курда да се свети Турској.

Ердоган је углавном сам створио невоље с Курдима. Остварио је известан напредак у мировним преговорима са вођама турских Курда пре него што је прошле године обновио непријатељства. Требало би да оживи мировни процес. Када је реч о Курдима у Сирији, требало би да престане да их гранатира и да заједно с Вашингтоном потражи начин за стварање будуће аутономне курдске области у Сирији. Ердоган је нашао начина да сарађује са Курдима у Ираку. Борба против сиријских Курда нема никаквог смисла.

Ката

Тагови: ; ;