У Њујорку су одржане демонстрације против агресивне спољне политике САД. Учесници су позвали следећег Председника да преусмери милијарде долара које иду у војне сврхе на социјални сектор.

NJ 1

Протест је одржан у недељу на раскрсници Бродвеја и 34 улице, у парку Џералд, једном од најпрометнијих делова Менхетна. Митингу је присуствовало неколико стотина људи који су носили транспаренте са натписима: «Новац за послове, не за рат», «Доста нам је ратовања», «Дигните руке од Украине», » Дигните руке од Сирије», «Нећемо рат са Русијом». Након подизања фотографија Џорџа Буша и Барака Обаме, људи су викали: «Ратни злочини морају бити заустављени». Митинг је трајао два сата и завршио са маршом ка седишту УН.

NJ 2

«Сличне маршеви су планирани и у другим градовима у земљи», изјавио је координатор УН за антиратну коалицију Џорџио Ломбардо.

«Ни један од кандидата за председника није иступио против рата. Потребан нам је глас мира на овим изборима», каже организатор догађаја.

Међутим, он признаје да не очекује промене у тренутној америчкој политици.

NJ 3

«Нешто се може променити само ако људи истрају у томе. Многе значајне промене у земљи, од покрета за људска права, до права гласа за жене, произашле су из независних покрета, а не политичких партија. Ми смо их гурали, јер политичке странке нису вођене интересима народа, већ интересима корпорација које представљају», рекао је он агенцији.

NJ 4

Основна сврха таквих поступака је да захтевају од власти «повратак свих војника кући», рекао је он, истакавши да данас присуство америчких трупа у иностранству кошта око 250 милијарди долара годишње.

Војни буџет треба смањити и преусмерити на отварање нових радних места.

NJ 5

«Можете ли да замислите предизборну кампању у којој нико од кандидата не каже да 57% државног буџета иде у машинерију за убијање? Можете ли схватити кампању за Председника наше земље у којој нема помена о чињеници да су америчке трупе стациониране буквално у свакој земљи која окружује Русију», рекао је он, говорећи публици.

Ката

Тагови: ;