Изјава о повлачењу руског војног контингента из Сирије је дипломатски потез руског председника Владимира Путина у циљу консолидације и напретка мировног процеса у Сирији, сматра војни аналитичар Мирослав Лазански, а преноси Правда.

Он је рекао да још увек није познато који је то део војске који ће се повући из Сирије, поготову ако се узме у обзир да је Москва саопштила да ће авио-база Хејмо и поморско упориште Тартус остати тамо где јесу.

52353_layanski-sirija_f

«Када се сагледа ситуација са терена, руска авијација не лети већ 10 дана, што је у складу са договором који је потписан у Женеви, тако да је ово фин дипломатски потез који нуди опцију нових договора између Москве и Вашнгтона», истакао је Лазански.

Он такође није искључио могућност да су Русија и САД већ постигле неки тајни договор, што је могло да утиче да руски Председник нареди повлачење руске војске из Сирије.

Говорећи о утицају на друге земље, Лазански је истакао да овај потез Москве шаље сигнал Турској да ће остати усамљена и избачена из игре уколико настави да врши војне акције на сиријској територији.

«Што се тиче «исламске државе», та терористичка организација није војно поражена и остаје у игри. Сад је питање како ће они наставити да се понашају. Са друге стране, ово може бити сигнал сиријској умереној опозицији, коју такође спонзорише Запад, да чвршће крене против Башара ел Асада. Али је такође порука и самом сиријском Председнику да његова војска на копну мора много одлучније да делује, да победа не долази само из ваздуха уз помоћ руске авијације «, рекао је он.

Лазански је додао да сиријска војска мора да одради кључни елеменат рата, а то је заузимање Алепа и избијање на сиријско-турску границу.

Он је навео да у случају да «исламска држава» искористи ову ситуацију и крене у офанзиву, руска авијација задржава право одговора, будући да базе остају тамо где су.

«И С-400 и ловци Су-35 и ловци-бомбардери Су-34, али и ратни бродови испред сиријске обале — све то остаје. Искрено, ово је више један дипломатски потез добре воље Председника Путина и Русије, него што ће имати неку битну одредницу на самом терену када је војни фактор у питању», закључио је Лазански.

Ката

Тагови: ;