Немачка влада је одобрила неколико уговора о извозу оружја земљама Блиског истока, укључујући и испоруку 23 Ербасова хеликоптера Саудијској Арабији, извештава агенција Ројтерс, позивајући се на писмо немачког министарства економије у које је имала увид.

 

D91DF926-5A2A-4233-B6F0-3D32789BBE02_cx0_cy3_cw0_mw1024_s_n_r1

 

Министар економије Зигмар Габријел је обећао да ће бити много опрезнији код одобравања извоза оружја, обесхрабрујући велику немачку војну индустрију и сигнализирајући промену правила претходне коалиционе владе за време које је продаја порасла, преносе светске агенције.

 

Међутим, у писму посланицима економског одбора доњег дома Бундестага Габријел је навео да је Владин Федерални савет за безбедност такође одобрио споразум компаније «Хецклер&Коцх» за испоруку 660 митраљеза, 660 додатних пушчаних цеви и 550 аутоматских пушака у Оман.

 

Истој компанији је дато «зелено светло» и за испоруку 130 аутоматских пиштоља и аутоматских пушака у Уједињене Арапске Емирате, док је фабрици «Рајнметал» одобрен извоз 65.000 минобацачких мина тој земљи, наводи се у писму немачког министарства.

 

Влада у Берлину је одобрила и испоруку пет Ербасових војних хеликоптера Тајланду, као и извоз око 490 аутоматских пиштоља и аутоматских пушака «Хеклер и Кох» у Индонезију.

 

Габријел је у јануару рекао да ће Немачка имати оштрији став према свом извозу у Саудијску Арабију након што је у тој земљи Персијског залива спроведена највећа масовна егзекуција икада.

 

Вести-онлајн

Тагови: ; ;