Ракете пронађене у суботу у одељку за пртљаг путничког авиона на линији Бејрут-Београд биле су намењене за обуку, а не за борбу, саопштила је званична представница Пентагона, пуковница Мишел Балданза.

 

pentagon

 

„Можемо да потврдимо да су то ракете за обуку које је упутила приватна америчка компанија Орбитал АТК у складу с програмом иностраних испорука како би уврстила систем ’хелфајер’ у авионе које користе либанске оружане снаге“, прецизирала је Балданза.

 

Она је додала да су „либанске оружане снаге враћале моделе за обуку произведене у Сједињеним Америчким Државама после завршетка обуке, у складу с административним процедурама и правним процедурама усаглашеним с компанијом произвођачем“.

 

Раније је неколико српских медија саопштило да су две ракете дужине 1,5 метра пронађене у суботу у одељку за пртљаг путничког авиона на линији Бејрут-Београд.

 

У понедељак је агенција Асошијетед прес пренела да је армија Либана саопштила да су ове ракете коришћене за обуку и да не садрже експлозив.

 

Тужилаштво у Београду добило је још у суботу од пограничне полиције саопштење да су пронађене ракете које би могле да садрже бојеву муницију и позвала органе МУП-а да спроведу криминалистичко-техничку експертизу.

 
ЕКСПЕРТИ: ДА ЛИ ЈЕ СРБИЈА СПРЕЧИЛА МОГУЋИ ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАД НА САД?
 

 

(Спутњик)

Тагови: ; ; ; ;