О повлачењу руске војске из Сирије које почиње данас, Владимир Путин се договарао само са Башаром Асадом. У Кремљу су објаснили да је руски Председник телефонирао сиријском колеги и договорио се са њим о почетку повлачења руске војске.

Одлуку о повлачењу руских јединица из Сирије Путин је донео у понедељак, у договору са најближим сарадницима – Министром одбране Сергејом Шојгуом и Министром спољних послова Сергејом Лавровом.

«Задатак који је постављен Министарству одбране и оружаним снагама у целини је испуњен. Зато наређујем Министру одбране да од сутра почне повлачење главног дела наше војне групације из Сиријске Арапске Републике», рекао је Владимир Путин.

vladimir-putin-foto-ap

Путинова одлука није изненадила руководство Сирије.

«Наравно да је одлука усаглашена са председником Асадом и о томе су информисани Сиријци», казао је Путинов портпарол Дмитриј Песков.

Путин и Асад су се сложили да су управо активности Ваздушно космичких снага Русије преломиле ситуацију у борби са терористима којима је уништена инфраструктура и они су остали дезорганизовани. Сиријски Председник Асад је изразио дубоку захвалност Русији за велику помоћ у борби против терориста. Постигнуто примирје је помогло да се нагло смање размере крвопролића и побољша хуманитарна ситуација у Сирији.

Одлука Путина да повуче војску везана је и за почетак мировних преговора у Женеви.

«Верујем да ће одлука о повлачењу бити добар сигнал за све сукобљене стране и да ће то знатно подићи поверење учесника у процесу. Надам се да ће допринети решавању сиријског питања мирним путем», рекао је Председник Русије на састанку са Сергејом Лавровом и Сергејом Шојгуом.

putin-asad-650x410

Руски Министар одбране Сергеј Шојгу је током састанка са Путином саопштио да је уништено више од две хиљаде муслиманских екстремиста са простора Русије, а сиријска војска је уз помоћ руске авијације ослободила више од 400 насељених места и више од десет хиљада квадратних километара.

«Терористи су потиснути из Латакије, успостављен је саобраћај са Алепом, блокирана је Палмира и настављају се борбе за њено ослобађање. Очишћен је већи део провинција Хама и Хомс, ослобођена је авиобаза Квајрес која је била под блокадом три године. Успостављена је контрола над нафтним пољима близу Палмире. Уништено је 209 објеката за добијање нафте, као и 2912 цистерни за превоз нафте», казао је Шојгу.

У Кремљу су рекли новинарима да Путин није разговарао са Асадом о његовој судбини, јер то и није била тема разговора.

Путин је такође изјавио да руска војна база у сиријској провинцији Латакији и поморска база у луци Тартус настављају да раде.

Ката

Тагови: ;