Руска туристичка унија верује да је 2015. година била најтежа година у историји приватног туристичког пословања у Русији.

 

8rGaIDM

 

Број руских држављана који су прошле године отпутовали у иностранство смањен је за 31,3 одсто, што је највећи пад за последњих 18 година.

 

„Руски грађани су реализовали укупно 12 милиона међународних путовања у прошлој години“, изјавила је портпаролка туристичке уније Ирина Тјурина, а преноси портал Москоу тајмс.

Разлог прошлогодишњег пада броја руских туриста у иностранству је слабљење руске валуте, као и забрана која је уведена на летове ка Турској и Египту, двема најпопуларнијим туристичким дестинацијама међу грађанима Русије.

 

У Европи, највећи пад руских туриста од 48 одсто регистрован је у Грчкој, за којом следе Бугарска, Шпанија и Хрватска, које су се суочиле са падом од по 41 одсто, према подацима туристичке уније Русије.

 

Међутим Хрватска је тражила од Русије да смањи број туриста. Амбасадор Руске Федерације у Загребу Анвар Азимов изјавио је данас да му је, када је најавио да ове сезоне у Хрватску на летовање планира да дође 300.000 Руса, речено да је хрватски део Јадрана пребукиран и да број сведе на 100.000 туриста.

 

Према статистици из јануара, руски туристи су и даље на првом месту међу свим туристима који посећују Црну Гору.

 

Агенције

Тагови: ;