Руски медији оценили су као политичку победу изненадну одлуку председника Владимира Путина да почне са повлачењем оружаних снага из Сирије, док трају преговори са УН у Женеви.

 

1318452 18.12.2012 18 декабря 2012. Президент России Владимир Путин на VIII Всероссийском съезде судей в Москве. Михаил Климентьев/РИА Новости

На насловним странама руских медија објављено је да Русија представља пример мировног приступа решавању конфликта.

 

«До најављеног повлачења, Москва има озбиљне разлоге да представи сиријску кампању као победничку», пише Комерсант.

 

Позивајући се на неколико извора у министарству одбране, тај дневник наводи да Путинова одлука о делимичном повлачењу трупа после пет и по месеци ваздушних напада, није била «спонтана».

 

Помагање сиријском председнику Башару ел Асаду да поврати ратом опустошене територије могло је да потраје годинама и није било «никаквих гаранција како и када ће цела акција да се заврши», пише лист.

 

Комерсант наводи да би Русија својом агресивном улогом могла да искључи кључне играче попут Турске и заливских замаља.

 

Либерални бизнис недељник Ведомости, пише да је Москва могла да буде увучена и у дуге сукобе.

 

«Изгледа да је Кремљ рачунао на ризик од понављања ситуације попут Вијетнама и Авганистана, када су ‘краткорочне’ војне кампање потрајале неколико година», истиче недељник Ведомости.

 

Политички аналитичар Георгиј Бовт, сматра да Русија није планирала да спасе Асадов режим «по сваку цену».

 

«Да будемо искрени, задатак је био да се превазиђе изолованост Русије након украјинске кризе. Тај план је успео. Дошао је тренутак повратка Русије у центар геполитике», тврди Бовт.

 

Руско издање портала Газета наглашава да ће руска војска остати у базама у Хмеимим и Тартус.

 

Руски медији истичу да ништа не може да спречи Путина да врати војне снаге у Сирију уколико у било ком тренутку оцени да је то потребно.

 

Такође, Спутњик преноси да западни медији наводе да је председник Русије повлачењем војске из Сирије извојевао велику победу, између осталог и над САД.

 

Како оцењују медији, Вашингтон је, као и до сада, остао «изгубљено дете» у блискоисточном хаосу.

 

«Сви су били шокирани. Сто одсто сам сигуран да Башар ел Асад није знао за овај потез», наводи Фајненшел тајмс цитирајући блиског сарадника Русије и Асадове владе.

 

Гардијан пише да је саопштење Путина изненадило све војне аналитичаре.

 

«Ако је муњевитом наступу Русије у Сирији претходило тихо, али значајно нагомилавање снага, нико није очекивао наступајуће повлачење, укључујући оне који имају контакте са војним званичницима», оцењује лист.

 

Телевизија Фокс њуз објавила је чланак у ком пише да је Путин успео да постигне дипломатски успех у Сирији «упркос свему». Руски председник је допринео да највећи део међународне заједнице прихвати сиријског председника.

 

«Иако Русија повлачи снаге из Сирије, она ће наставити да заузима јаке позиције у региону, док ће Башар ел Асад још дуго остати на власти, чак и ако мировни преговори доживе неуспех», закључује се у чланку Фокс њуза.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;