На иницијативу руске стране, уприличен је телефонски разговор Председника Русије Владимира Путина и Председника Сиријске републике Башара ал Асада.

Разговарали су о току реализације заједничког договора Русије и САД о престанку непријатељстава, као копредседавајућих Међународне групе за подршку Сирији. Они деле мишљење да је примирје допринело наглом смањењу крвопролића у земљи и побољшању хуманитарне ситуације. Сада су се створили услови за почетак мировног процеса под окриљем УН.

putin-asad-fonet-21-10-2015-1445459157-767231

Лидери су истакли да је акција ваздушних и свемирских снага Русије радикално променила ситуацију у борби против тероризма и нарушила инфраструктуру терориста, нанвши јој знатну штету.

Имајући ово у виду, Председник Русије је навео да су основни циљеви који су постављени пред руским оружаним снагама у Сирији решени. Договорено је да се организује повлачење главнине ваздухопловних трупа снага Русије. У исто време, због праћења ситуације, руска страна ће у Сирији задржати базе како би се осигурали ваздухопловни летови.

Асад је истакао професионализам, храброст и хероизам војника и официра Оружаних снага Русије, који су учествовали у борбама и изразио дубоку захвалност Русији за помоћ у борби против тероризма и донесеној хуманитарној помоћи цивилима.

Сиријски лидер је истакао спремност за рано успостављање политичког процеса у земљи. Нада се да ће почетком разговора у Женеви, под покровитељством УН, Сиријска Влада и опозиција успети да дођу до конкретних резултата.

Ката

Тагови: ; ; ;