Руски борбени тенк Т-14 са гусеничном платформом „армата“ приморава армије западних земаља да озбиљно размишљају о производњи сопствених аналогона, пише аналитичар „Нешенел интереста“ Дејв Маџумдар.

Раније је директор „Ростеха“ Сергеј Чемезов у интервјуу за часопис Волстрит џурнал навео да се Т-14 већ производи серијски.

armata-ria-650x366

Према мишљењу аналитичара, најупечатљивија карактеристика „армате“ јесте комплекс активне заштите „афганит“. У том систему се користе радарски системи за кружно надгледање уз активно електронско скенирање, као и моћни систем за радио-електронску борбу, који омета навођење противничких граната.

Тенк је, такође, опремљен специјалном заштитом од продирућих граната.

Стручњаци британског Међународног института за стратешка истраживања скрећу пажњу на главни револуционарни дизајн Т-14 – торањ без посаде.

Када „армата“ стигне, то ће бити први тенк с торњем без посаде и комплексом активне заштите. Ако панцирни систем буде успешно коришћен у новим машинама, биће смањена ефикасност противничких навођених ракета и ручних противтенковских граната, наведено је у извештају аналитичара „Милитари баланс 2016“.

Дизајнери тенкова платформе „армата“ нису заборавили на камуфлажу борбених машина и покушали су да смање радарску видљивост Т-14.

Ако тенк и буде пронађен, а граната противника савлада панцирну заштиту, у помоћ притиче моћни пасивни оклоп.

Није познато од којих је материјала начињен, али је могуће да је реч о некој слојевитој матрици од керамичког композитног материјала, додаје Маџумдар.

„’Армата‘ озбиљно забрињава армије западних земаља“, закључује аутор.

Ката

Тагови: ;