Бранко Влаховић
Вечерње Новости

Још један Путинов потез који је изненадио Американце је повлачење руских трупа. У авио-бази ће вероватно остати ескадрила бомбардера, као и хеликоптери

Руски војни контингент у Сирији је у уторак почео селидбу и повратак у домовину на аеродроме где су стално лоцирани. Од раног јутра у авио-бази «Хмејмим» у Латакији је у транспортне авионе укрцавана војна опрема.

Први су Сирију напустили многонаменски бомбардери Су-34, који су касније свечано дочекани на аеродрому у Вороњежу. Пилоте је поздравио командант ваздушно-космичких снага Русије генерал-пуковник Виктор Бондарјев. Осим у Вороњежу, бомбардери Су-34 се налазе на бојевом дежурству још на три аеродрома: Ахтубинск у Астраханској области, Липецкој и Ростовској области.

ruska-baza-sirija

У уторак у 12:00 је стигла још једна група руских авиона из Сирије. Иначе, на аеродром у Латакији је било пребачено 12 нових авиона Су-34. Осим њих, Сирију ће напустити авиони Су-24 и Су-25.

У авиобази је било више од 70 авиона, а опслуживало их је око 4000 људи. Осим авиона, базу је штитила ПВО група у којој је било неколико система «Панцир-С1», као и «Бук-М2», а касније су довезени и системи С-400.

У Министарству одбране Русије нису саопштили колико ће авиона оставити у авиобази у Сирији, али московски војни експерти кажу да ће остати ескадриле, као и хеликоптери који учествују у нападима на утврђене положаја муслиманских радикалних група. Две базе, аеродром и морнаричку војно-техничку базу у Тартус Руси ће штитити са земље, али и са мора где су усидрени њихови ратни бродови.

Укупни дневни трошкови Руса у Сирији су 2,5 милиона долара док Американце учешће у сиријској кампањи дневно кошта 11,2 милиона долара.

Прво питање које се поставило после објављивања Путинове одлуке о повлачењу јесте да ли ће се руска авијација вратити у Сирију ако се на фронту погорша ситуација и Асадова војска почне да губи позиције? На ово Путинов портпарол није хтео да одговори, рекавши да се не бави «геополитичким прогнозама». Он, такође, није знао хоће ли руски системи С-400 остати у Сирији.

Већина московских коментатора оцењује да се Русија на време повлачи из Сирије јер су обављени планирани задаци, а сада Асадова армија мора да обави свој део посла. Без обзира што је Путин много пута јавно говорио да Русија не намерава да учествује у копненој операцији доста је оних који су стрепели да се не понови совјетска прича из Авганистана.

Коментатори истичу да се руски војници враћају из Сирије као победници јер су помогли Асадовој армији и Курдима да преломе ситуацију и из дугогодишње дефанзиве крену у ослобађање територије коју су држали радикални исламисти. Неоспорно је да су Руси спасли Асада, јер су његови противници не тако давно били у предграђу Дамаска.

Војни експерт, пензионисани пуковник Виктор Мураховски подржава одлуку Путина о повратку једног дела војног контингента из Сирије.

«Русија је у Сирији имала више од 60 авиона и подоста хеликоптера. Мислим да ће у Латакији остати ескадрила бомбардера као и хеликоптери. Тај део авијације ће учествовати и даље у војним операцијама као подршка Асадовој армији», каже Мураховски.

Његове речи у уторак је потврдио заменик руског министра одбране Николај Панков изјавом да ће «руски авиони наставити ударе на терористичке циљеве у Сирији, упркос повлачењу највећег дела руског војног контингента».

Интересантно је да америчке агенције тврде како у Вашингтону нису очекивали да ће Путин повући тај потез и вратити већи део авијације у Русију. У уторак је Путин телефоном разговарао са Обамом око повратка руског контингента из Сирије који је обавио свој основни задатак у борби против радикалних исламиста. Два Председника су разменила мишљења око садашње ситуације у Сирији. Путин и Обама су се сложили да треба подржати преговоре у Женеви где би сами Сиријци требало да постигну компромис.

А шта кажу у Сирији? Њихови медији пишу да је руска авијација заиста ослабила исламисте, и сада је на преговарачима да постигну компромис у Женеви. Сиријска агенција Сана пише да одлазак дела руских снага не значи да ће Москва престати да подржава легално изабрану власт у борби против терориста.

Ката

Тагови: ; ;