Уједињена Европа је почела да се ограђује од миграната бодљикавом жицом. Ова мера је ублажила проблем избеглица за ЕУ, али је том мером угрозила земље које нису чланице Уније. Србија се нашла у незгодној позицији, јер се на њеној територији налази један од путева миграције. Ако људи који стално пристижу у једну земљу буду лишени могућности да крену напред, ситуација би могла да постане опасна, рекао је председник Србије Томислав Николић у итервјуу за руску телевизију РТ. Он је такође дотакао тему Косова и Крима и упозорио на опасност од покушаја да се легализује «Исламска Држава.»

 

Председник Србије Томислав Николић изјавио је у ексклузивном интервјуу за РТ, да се Европска унија први пут до сада суочава са проблемом такве величине као што је тренутна имиграциона криза. Председник је рекао да је Србија земља транзита кроз коју пролази један од путева миграције. То изазива низ тешкоћа са којима његова земља не може изађе на крај сама. Лидери ЕУ морају одмах почети да трагају за конструктивним решењем овог питања, рекао је Николић.

 

«Ситуација је озбиљна. И ако Европа не да одговарајућа решења, онда ће се она суочити са огромном кризом. Ја се чак и не усуђујем да предвиђам какве могу бити последице», рекао је српски лидер.

 

Према Николићу, Србија је у потпуности испоштовала договор са Европском унијом и припремила простор за смештај три хиљаде избеглица. Иако се већина избеглица не задржава у земљи ни на ноћ. Они покушавају да што пре дођу до земаља које су им крајња дестинација због страха од потпуног затварања граница, објаснио је председник Србије.

 

«Проблем није у Србији. Али у њој се могу појавити многе потешкоће ако сви ти људи који долазе у нашу земљу са југа, одједном постану лишени могућности да се крећу на северу, и почну да се гомилају код нас. Наша земља испуњава своје обавезе. Остало је на Европи. Србија је само један од делића веће слике», рекао је Томислав Николић за РТ.

 

Председник се пожалио да неке европске земље не желе да се позабаве овим критичним питањима.

 

«То не значи да Европа нема новац за решавање проблема — она једноставно нема жељу да га реши. И ја бих рекао да се неке земље ЕУ себично понашају. Оне нису спремне да толеришу људе друге вере или другачије боје, иако такво понашање иде против свих европских вредности и принципа», рекао је Николић.

Николић је нагласио да се у време ратова деведесетих Србија сама изборила са избеглицама пристиглих из суседниг земаља бивше Југославије. И када је Србија могла сама у време кризе и санкција са тим да се избори, онда данас избеглице не смеју да представљају никакав проблем за ЕУ.

 

Председник Србије је рекао да тренутно велику сумњу изазивају мотиви Турске, која не спречава прилив илегалних имиграната из Африке и Блиског истока у ЕУ.

 

«Због миграционе руте која долази из Турске, проблема, без сумње, има Србија, а и остатак Европе. Питање је — са каквим намерама је Турска након свих ових година, отворила своје границе и почела да спроводи све те мигранате у Европу. То је проблем ЕУ, она треба да преговара са Турском и донесе решење, али ја не могу да ћутим, јер се ситуација одражава и на моју земљу», рекао је Николић.

 

Одговарајући на питање новинара РТ, Томислав Николић је истакао да став његове земље о чланству у НАТО остаје непромењен.

 

«Србија се никада неће придружити НАТО-у. Тако је одлучио српски народ, и никаква одлука владе не може то да поништи», закључио је лидер Србије.

 

На питање новинарке Оксане Бојко да ли Председник мисли да интегрисање Србије у ЕУ, европске законе, институције, може бити искоришћено за геополитичке и/ или војне циљеве Николић је одговорио:

 

«Европска унија је у почетку планирано да буде савез нација, али се она у последње време понаша као нека над-држава која сматра да своју вољу сме да намеће осталима. Било је случаја када су се државе чланице ЕУ побуниле против «правила» због чега су биле кажњене. Мада је било и случајева када се нису сви сагласили са општим ставовима ЕУ а против њих нису предузете никакве мере. Пример за то је непризнавање Косова и Метохије за државу од стране пет земаља чланица ЕУ. Нама су исто рекли да када ступимо у ЕУ ми исто треба да се повинујемо општим ставовима те заједнице. Наш одговор је тај да ако то значи увођење санкција Русији, сукоб са њом и признање КиМ-а за независну државу, шта ће нам онда ЕУ.»

 

 

Што се тиче Крима као дела Руске Федерације, Николић је одговорио да поштује територијални интегритет Украјине и да је став Србије по том питању исти као и став ЕУ.

 

 

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;