Хашки трибунал изрећи ће 31. марта пресуду Војиславу Шешељу у његовом одсуству, одлучило је Расправно веће председавајућег Жана Клода Антонетија.

 

seselj

 

Веће је усвојило аргумент Владе Србије да није могуће прекидати, ни у Хагу наставити Шешељево лечење од тумора на јетри од којег, како је раније утврђено, болује.

 

Тај аргумент, по данашњој одлуци, званични Београд изложио је у јучерашњем поверљивом допису Трибуналу о тешкоћама које би причинило враћање Шешеља са привремене слободе у Србији, на којој је од новембра 2014. године.

 

Расправно веће Трибунала оставило је Шешељу могућност да изрицање пресуде прати преко видео везе из Београда. О томе жели ли или не да прати изрицање пресуде, Шешељ би, по данашњој одлуци, требало да извести Трибунал до 22. марта.

 

Расправно веће одлуку је донело већином гласова председавајућег Антонетија и судија Флавије Латанци (Флавиа Латанжи), уз издвојено мишљење трећег судије Мандаје Нијанга (Мандyае Нианг) који се није сложио да изложени разлози оправдавају изрицање пресуде у одсуству оптуженог.

 

Одлука да првостепан пресуда Шешељу буде изречена у одстуству оптуженог је без председана у досадашњој историји трибунала.

 

Шешељ је оптужен за злочине над Хрватима и Муслиманима у Хрватској, Војводини и БиХ, 1991-93. Тужилаштво је, у завршној речи, тражило да буде осуђен на 28 година затвора, а Шешељ, који се бранио сам, да буде ослобођен.

 

Вечерње новости

Тагови: ; ; ;