Чланови Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије на протесту у центру Београда тражили су да Влада Србије поштује законе при исплати дуга од 2008. године, насталог приликом ускладјивања војних и цивилних пензија.

 

penzoneri

 

На скупу је наглашено и да војни пензионери не пристају на исплату «нешто више од трећине дуга» колико им је понуђено на основу вансудског поравнања, а указано је и на нерешавање проблема војних бескућника чија имовина је остала у републикама бивше Југославије.

 

Председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије Јован Тамбурић рекао је да је циљ протеста да се јавности, судству и изврсној власти саопште да нису задовољни доношењем и применом Закона о привременом уређењу и усклађивању пензија којим су им пензије смањене за 10 до 24 одсто.

 

«Нисмо задовољни начином на који Влада Србије усклађује ванредно пензије од 1. јануара 2008. као ни начином на који се решава проблем војних пензионера бескућника», рекао је Тамбурић новинарима.

 

Према његовим речима, окупљени, међу којима су били и пензионери из Ниша, Суботице, Сремске Митровице и других градова од надлежних траже да поштују Устав и законе.

 

«Желимо Србију да оставим нашој деци као уставну и закониту државу у којој имају разлога да остану а не да одлазе у бели свет», рекао је Тамбурић.

 

Он је, као и остали говорници на протесту на Тргу Николе Пашића изразио незадовољство начином на који Радио-телевизија Србије извештава о проблемима војних пензионера.

 

На скупу је истакнуто да се у случају вансудског поравнања пензионерима не признају судски трошкови као ни затезне камате «а које сва јавна и државна преузећа наплаћују градјањима» а да је Уставном суду стигло 376 жалби војних пензионера које се не решавају «јер за тај суд нису приоритет».

 

Окупљени су носили транспаренте са натписима «Зашто су војни пензионери грађани II реда», «Против дискриминације», «Ко троши наше пензије», «У Стразбур по правду», «По Закону, не по закључку»…

 

По завршетку протеста на Тргу Николе Пашића окупљени су организовали протесну шетњу централним градским улицама — поред Скупштине Србије, до зграде РТС, па до зграде Владе Србије.

 

Законом о војсци Србије из 2008. војни пензионери су из надлежности Министарстав одбране пребачени у надлежност Фонда Пензионо инвалидског осигурања тако да су остали без повећања пензије од 11,06 одсто које је требало спровести по прописима Србије од 25. јануара 2008. године.

 

(РТС)

Тагови: ;