Није договорен ниједан датум папине посете Србији, па ни за 22. мај — речено је «Новостима» у кабинету председника Томислава Николића, поводом изјаве суботичког бискупа Ладислава Немета да је папа Фрања требало да посети Србију 22. и 23. маја.

 

папа

 

Према речима Немета, долазак поглавара Католичке цркве наводно је договорен, па одложен, због расписивања избора за 24. април, а од Ватикана су, чак, добијена и упутства и програм посете.

 

— Позив председника папи да дође у Србију стоји, али конкретан датум никада није утврђен. Такође, свима је познато, па и папи, да председник Србије жели да његов долазак у нашу земљу буде организован у договору са српском црквом — речено је «Новостима» на Андрићевом венцу.

 

Немет је, међутим, изнео и план наводно договорене посете, по којем је папа боравак у Србији требало да започне у Београду, где би посетио један избеглички центар, а потом би се срео са српским званичницима, као и поглаварима СПЦ. Наредног дана посетио би Суботицу, као седиште католика. Бискуп Немет је додао да је на одлагање папине посете Србији утицала и жеља да се чује став СПЦ чији ће поглавари заседати у мају, али да се «гаји» нада како ће до посете доћи врло брзо:

 

— Не могу рећи када, но сликовито речено, шансе за то су 75 одсто — казао је Немет.

 

 

 

Вечерње Новости

Тагови: ; ;