ДОКУМЕНТАРНИ филм «Пакао Независне Државне Хрватске», снимљен у продукцији Музеја жртава геноцида у Београду, биће приказан данас у Дому Војске у 18 часова. Овај документарац садржи до сада непознате чињенице о злочину над Србима у Хрватској током Другог светског рата.

 

Jasenovac

 

Овај историјски важан филм режирао је Драган Ћирјанић. Сценариста, директор музеја др Вељко Ђурић Мишина, објашњава да је филм, који траје 88 минута, подељен у два дела — први приказује историјат усташке идеологије и однос према српском народу, а други говори о судбини српске деце у усташким логорима и акцији Диане Будисављевић како би их спасла.

 

 

— Филм приказује историјат идеје о фалсификатима хрватске повијести на основу српске историје — оцењује Ђурић. — На посебан начин даје неке нове чињенице о страдању Срба у НДХ, документујући до сада непознатим снимцима, фотографијама и списима. О овој теми први пут је снимљен филм без идеологије и примеса братства и јединства.

 

 

Филмска прича почиње са 1710. годином и наставља се преко илиризма, праваша, Бановине Хрватске и усташког покрета, па до злочина НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима. Разрађене су теме: Априлски рат 1941. године, распад Краљевине Југославије, проглашење НДХ, сабирни и концентрациони логори…

 

Филм ће бити емитован и на јавним сервисима Србије и РС.

 

 

(Вечерње Новости)

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;