Формирање комисије за израду нацрта закона о «Трепчи», како је одлучила влада Косова, покушај је једностраног наметања политичке воље. Циљ је промена правног статуса најзначајнијег привредног субјекта не само за више од 3.000 српских породица, већ и у свим другим аспектима, политичком, економском, безбедносном, оценили су руководство и синдикат «Трепче».

 

трепча

 

У тој комисији, међу 16 чланова, именована су само двојица српских представника — Љубомир Марић, министар за локалну самоуправу у косовској влади, и Ранко Ђокић. Основна замерка Срба у косовској влади је та што на овакав начин нема гаранција да ће одлуке комисије бити донете консензусом. Марић за «Новости» каже да уколико су тој комисија представници Срба потребни само да испуне форму, онда они неће ни учестовати у таквом процесу.

 

— С обзиром на то да ова комисија није избалансирана јер не одражава реално стање на терену, као ни број радника и капацитете «Трепче» на северу, не видимо разлог да учествујемо у таквој комисији — истиче Марић.

 

 

ЂУРИЋ: УСКРАЋЕНО ПРАВО ВЕТА

Директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је «Трепча» српска имовина и да Београд неће дозволити никоме да се њоме игра. То што у комисији имамо двоје представника Ђурић тумачи као намеру да нам се ускрати право вета. Он је изјавио да се највећи део рудних жила «Трепче» налази испод централне Србије и запитао како Мустафа мисли да вади руду испод централне Србије.

 

 

Вечерње Новости

Тагови: ; ;