На свечаности у Кремљу председник Русије Владимир Путин обратио се речима захвалности и саучешћа погинулим припадницима руске војске у Сирији, који су страдали испуњавајући своју војничку дужност. Председник је лично уручио награде, медаље и одликовања учесницима војне операције као особљу задуженом  за војну технику и наоружање.

 

У Сирији су руски авиони и хеликоптери изводили и до 100 летова на дан, а о ударима крстарећих ракета не треба ни говорити. Све је то помогло да се стабилизује политичка ситуација у Сирији и да се спаси држава, као и да се започну међусиријски преговори које су противници сиријског председника Башара Асада раније снажно одбијали.

 

Данас цели свет руске акције сматра успешним. И данас је председник Путин лично наградио најистакнутије војнике као и представнике војно индустријског комплекса. Укупно, како саопштава коментатор НТВ Владимир Кондратијев у Кремљ је позвано 700 људи.

 

Међу гостима је био и мајор Евгениј Ивашин виши инжињер авијацијске дивизије у Вороњежу. Према његовим речима руска техника се у сиријским условима показала «просто невероватно». Због тога је председник уручио награде не само војницима него и произвођачима технике.

 

Тако например «Орден заслуга пред отаџбином» је добио и Сергеј Смирнов директор Новосибирског авионског завода «Чкалов», серијског произвођача авиона Су-34. Према броју летова и борбене вештине авион је у многоме премашио Су-24 и то није последња реч руске војне индустрије.

 

Операција у Сирији је прошла уз минималне губитке, међутим на жалост и њих је било и о њима је председник посебно говорио.

 

 

ВЛАДИМИР ПУТИН ПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ:

 

«Овде, у овој сали седе Елена Јурјевна Пешкова, Валентина Михајловна Черемисина, Ирина Владимировна Познич и Јулија Игоревна Журављева, удовице наших другова који су изгубили животе у борби са терористима. Разумем да је за породице, рођаке и пријатеље наших ратних другова Олега, Ивана, Федора и Александра, њихов одлазак-незамењиви губитак. За све нас је то губитак. И зато ваше очеве, синове и браћу прозивам по имену, не као главнокомандујући или председник државе, него као захвалан, и истовремено ожалошћен због њиховог одласка, грађанин Русије. Наши другови остали су до краја верни заклетви и војничкој дужности. Памтићемо их по храбрости и племенитости као храбре и одлучне борце».

 

Око Федора Журављева је било много буке. Војни врх је одбијао да призна да је он погинуо у Сирији. Министарство одбране је ове оптужбе одбацило као неосноване и чињеница његовог страдања призната је званично током данашње церемоније у Кремљу.

 

ВИКТОР РОМАНОВ:

 

«Желели бисмо да кажемо о припаднику Снага специјалне операције Федору Журављеву који је страдао током навођења наших ракета велоког домета стратешке авијације. Он је на жалост погинуо вршећи своју дужност, и наш задатак је да његово име буде исписано у бољој историји Русије».

 

Војници су свој део посла завршили. Сад је сав терет на дипломатама. У случају да се ситуација погорша, како је рекао сам председник, војска може у сваком тренутку да се врати у Сирију.

 

 

ntv.ru

 

 

 

 

Тагови: ;