Русија: Постоји шанса за изградњу гасовода „Јужни ток“

Амбасадор Русије при ЕУ Владимир Чижов поручио је да шансе за наставак пројекта изградње гасовода „Јужни ток“ и даље постоје, и то са становишта потражње ЕУ за руским гасом.

 

Чижов

 

„Видећемо у којој мери ће земље учествовати у том пројекту и да ли ће Европска комисија бити заинтересована“, рекао је Владимир Чижов.

 

 

Он је истакао да у Европској унији постоје различите снаге које се различито односе према пројекту „Јужни ток“, од чије изградње је Русија одустала у децембру 2014. пошто се Европска унија противила да исто правно лице буде и власник гасовода и дистрибутер гаса.

 

„Неке земље искрено жале за њим, док су друге преокупиране примарним задатком смањења зависности од енергетског снабдевања из Русије, повремено је смањујући до апсурда“, рекао је Чижов.

 

Он је истакао да не би покушао да осујети будућност „Јужног тока“ и других инфраструктурних пројеката у Европи.

 

„Русија је спремна да испоручује енергетске ресурсе европским земљама у обимима у којима су спремне да купе“, рекао је Чижов.

 

Руски лист „Известија” је у јануару пренео да су преговори између „Гаспрома“, руских и бугарских власти о „Јужном току“ обновљени одмах пошто је Москва отказала изградњу „Турског тока“ због погоршања односа с Анкаром пошто су руски војни авион обориле турске снаге.

 

Званична Москва је оповргла те наводе, док је Европска комисија поновила да „Јужни ток“ може бити изграђен само ако се уговори потписани с руском компанијом „Гаспром“ преиспитају.

 

 

Спутњик

Коментари: