Заузимање неутралне зоне дуж линије разграничења у Донбасу доводи до опасног приближавања супротстављених страна, изјавио је руски представник при ОЕБС-у Александар Лукашевич.

 

донбас

 

Према његовим речима Москва је озбиљно забринута ситуацијом у рејону Јасиновате.

 

«Ми смо озбиљно забринути због опасности од ескалације сукоба у Донбасу.  Узастопни кораци украјинске војске да заузму «неутралну зону» дуж линије контакта доводи до опасног приближавања странаа и провоцира  интензивирање сукоба. Да не помињемо да је ово против «пакета мера» које предвиђа споразум из Минска. Најопаснија ситуација тренутно је на подручју Јасиновате. Током недавне посете мисије ОЕБС том подручју њима је показана концентрација украјинске војске у Авдејевци, напад на Јасиновату као и оштећење инфраструктуре у Каштанову»- рекао је он.

 

Лукашевич је истакао да Русија подржава напоре ОЕБС-а као и заједничког центра за контролу и координацију како би се смањила напетост дуж линије разграничења.

 

«Очекујемо да ће се украјинска војска вратити на првобитне положаја. Због њихових напада угрожена је и Доњецка филтерска станица која снадбева водом регију на обе стране»- рекао је Лукашевич.

 

 

РИА НОВОСТИ

 

 

Тагови: