Присталице «Леве опозиције» окупиле су се данас у центру Кијева поред зидова Националног музеја како би обележиле 25 година од одржавања Свеукрајинског рефереднума, који је одржан 17 марта 1991 године. Они су се окупили поред камена на коме је било уклесано: «Одавде је кренула руска земља».

 

DSC_9023

 

Након 10 минута од почетка митинга( што се види и на видео снимку) група агресивно настројених младих људи насрнула је на присутне на митингу махом пензионере. Касније се испоставило да су у питању припадници нацистичког батаљона «Азов».

 

DSC_9023

 

Они су напали демонстранте камењем, металним шипкама и гасом.

 

Међутим демонстранти иако већином пензионери пружили су отпор тако да су «азовци» успели да испребијају једног пензионера, истргну неколико застава и побегли. Испраћени су повицима «Фашисти» и «Фашизам неће проћи». Митинг је настављен.

 

DSC_9033

 

Полиција је дошла тек по завршетку митинга.

 

Један од учесника митинга, бивши украјински посланик и лидер Прогресивне Социјалистичке Партије Украјине Наталија Витренко изјавила је да је инцидент на митингу провокација коју је организовала Служба безбедности Украјине (СБУ).

 

«Митинг је пријављен у складу са украјинским законом. Међутим сво време митинга полиције није било. На самом почетку митинга дошли су фашистички разбојници који су напали на пензионере. Напали су камењем и просипали су отрован гас а једног старијег човека су оборили на земљу и ударали. Међутим нису успели да растерају митинг, наши људи су напад одбили а затим смо наставили митинг у част 25 година од Свеукрајинског референдума на коме су људи масовно гласали за Савез али су обманути од стране тадашњег украјинског руководства. Митинг је завршен паролом «Савез да- Фашизам не»- рекла је Витренко.

 

Подсетимо ово је први пут после дуже времена да радикалним украјинским националистима не пође за руком да растерају «сепаратистички» митинг.

 

 

Новински фронт/ ВИТРЕНКО ОРГ