Премијер Мило Ђукановић у изјави за руски ТВ Дожд најавио време уласка земље у НАТО

 

Црна Гора може реално да очекује да ће до средине 2017. године постати чланица НАТО — саопштио је у четвртак црногорски премијер Мило Ђукановић. Он сматра да би улазак Црне Горе у ЕУ и НАТО значио сигурнију гаранцију безбедности не само за Црну Гору већ и цео Западни Балкан.

 milo

 

— Након што је Црна Гора добила позив у НАТО, почела је нова фаза, преговори о уласку, који се сада успешно воде. Очекујем да ће се завршити за месец, месец и по. После тога ће почети процедура ратификације у парламентима, чланицама Алијансе о чланству Црне Горе. По искуству других земаља, можемо реално да очекујемо да ће до средине 2017. године Црна Гора постати пуноправна чланица НАТО — изјавио је Ђукановић руској ТВ Дожд, а преноси портал РТЦГ.

 

Он је поновио да се Црна Гора са поштовањем односи према више од три стотине година дугој историји односа са Русијом, али да «има право и способна је да сама одређује свој пут у будућност».

 

— Наш пут у ЕУ и НАТО је у нашим интересима, али није ни на који начин изазван жељом да некоме нанесемо штету. Жао нам је због начина на који Русија перципира наше чланство у НАТО. Надамо се да је то пролазно и да не носи са собом опасност од трајног нарушавања односа Црне Горе и Русије — саопштио је црногорски премијер, додајући да се Црна Гора нашла на линији ватре између Русије и Запада.

 

 

— Не сматрамо да је Русија против црногорског чланства у НАТО због значаја Црне Горе или због војне опасности. Не. Ми сматрамо да је Русија против црногорског чланства у НАТО због заоштрених односа са ЕУ и НАТО — закључио је Мило Ђукановић.

 

 

 

 

Вечерње новости

Тагови: ; ; ;