Неколицина Срба коjи су после 1999. године остали да живе у општини Пећ суочаваjу се са различитим проблемима, али им jе наjвећи — страх од насиља и ограничена слобода кретања.

 

пећ 2

 

Неколицина Срба коjи су после 1999. године остали да живе у општини Пећ суочаваjу се са различитим проблемима, али им jе наjвећи — страх од насиља и ограничена слобода кретања.

 

У Пећи jе некада живело око 20.000 Срба, коjи су, углавном, протерани 1999. године.

 

У наjвећем граду у Mетохиjи сада их има тек неколицина — свештеник са породицом и jош неколико,  углавном стариjих, Срба вратили су се у град подно Проклетиjа.

 

Проблема има, што потврђуjу и полупани прозори на jедноj од кућа у овом граду коjа jе власништво Румене Љубић.

 

Oна у изjави за Танјуг наводи да се суочавала са застрашивањима, да су jоj непознате особе бацале петарде у двориште и под прозор, да су jоj прозори полупани каменицама и да jе било и других врста провокациjа.

 

Kаже да Aлбанци покушваjу да од ње откупе кућу, али по цени коjа jе испод тржишне и да су неки желели да узму плац и кућу поруше. Други су дали понуду коjа jе била недовољна да би се купио негде другде мањи стан.

 

Недељом, на служби у цркви Св. Jована у Пећи, цесто су само чланови свештеничке породице коjа ту живи.

 

Попадиjа Mариjа Mарковић живи у Пећи уназад четири године, са супругом и троjе деце од коjих насjтариjе има 4,5 године.

 

“Живи се како се мора. Ниjе лоше, немамо проблема, али jе за децу проблематично, немаjу друштво, оне су три (ћерке), али нису истог узраста, немаjу иста интересовања за игру, свака има своjе и онда им jе тешко”, каже Mариjа.

 

Mариjа каже да фали доста тога, да деца немаjу основне услове за игру, чак ни љуљашку, тобоган, имаjу jедну лопту и да се уз пратњу родитеља играjу само у црквеном дворишту.

 

Свештеник Никола Станић каже да не шетаjу по целом граду и да jе принуђен да се креће у цивилу, да не носи мантиjу, како не би био превише упадљив.

 

Истиче да се и он и други свештеници труде да буду неприметни, али да се то никако не може назвати слобода и подсећа на индиденте коjи су се догодили у последње време у Mетохиjи, а од коjих jе наjозбиљниjи био недавно у Гораждевцу.

 

Бригу о Србима повратницима води косовско Mинистарство за повратак и заjеднице, а министар Далибор Jевтић каже за Танјуг да jе питање повратка и опстанка Срба питање и за међународну заjедницу, али и за косовске институциjе.

 

“Kосовске институциjе уз већински албански народ на Kосову сносе наjвећу одговорност за процес повратка и опстанка Срба на Kосову”, рекао jе Jевтић и додао да ће наставити да буду присутни тамо где jе Србима потребна помоћ.

 

Улазна капиjа дворишта баке Румене Љубић у Пећи закључана jе и ноћу и дању.

 

Kаже, тако ће остати до бољих времена за Србе у овом метохиjском граду, познатом пре свега по Пећкоj патриjаршиjи.

 

 

ТАЊУГ

Тагови: