18 марта широм Русије одржане су манифестације поводом друге годишњице од референдума о статусу Крима. 16 марта 97% становништва Крима и Севастопоља гласало је за присаједињење Русији а 18 марта потписан је споразум о присаједињењу Крима и Севастопоља као саставног субјекта.

 

Као и прошле године, већину свечаних манифестаија иницирала  је Јавна комора Русије и манифестације су одржане на Васиљевској падини у центру Москве, где су се окупили учесници митинга-концерта у част уједињења Крима и Русије. Учесници су држали плакате са паролама: Ми волимо Крим», «Крим и Севастопољ-Колевка руског духа», «Крим — Русија», «Русија и Крим, заједно заувек!». Осим застава парламентарних странака ту су биле и заставе невладиних организација као што су «Официри Русије», «Антимајдан» и друге, као и заставе неколико ванпарламентарних партија. На Васиљевској падини и Великом московском мосту било је много застава са Георгијевском лентом а према извештају МУП-а на митингу-концерту је учествовало око 10 хиљада људи.

 

Од почетка митинга-концерта била је организована видео веза са председником Русије Владимиром Путином који је у том моменту контролисао изградњу Керчанског моста.

 

«Драги пријатељи честитам вам празник, дан уједињења Крима и Севастопоља са Русијом. Ову историјску правду чекали су, и размишљали о њој, без икаквог претеривања милиони људи, и то се десило захваљујући слободној вољи становника Крима и Севастопоља на референдуму пре две године. Сада кад смо заједно можемо много више»- рекао је руски председник. Он је рекао да изградња Керчанског моста треба да буде завршена до краја 2018 године и да ће он представљати још један симбол јединства Русије са Кримом и Севастопољом.

 

«Ићи ћемо заједно са поверењем и само напред. Срећан празник!»- рекао је председник Путин.

 

Након Путина иступио је секретар Јавне коморе Русије Александар Бречалов. Према његовим речима Русију је немогуће замислити без Крима као што је немогуће замислити државу без заставе, грба или главног града.

 

«За сваког од нас Крим је много више од места на мапи. То је симбол велике и јединствене земље. Симбол прошлости, садашњости и будућности. Симбол правде и недељивости народа. Крим је део наше велике мултинационалне породице»- рекао је он.

 

Врло елоквентно су се и представници парламентарних партија традиционално окупили на митингу-концерту. Секретар  главног одбора «Јединствене Русије» и потпедседник Државне думе Сергеј Неверов изјавио је да запад не може да се помири са уједињењем Крима и Русије.

 

«Две године покушавају да нас баце на колена, две године на нас врше притисак. Две године траже од нас да одбацимо одлуку коју су донели становници Крима и Севастопоља. Они не могу да се помире са тим да Путин своје не оставља. Покушавају да нас сломе али не успевају. Они не схватају да су Крим и Севастопољ пуне 23 године, и док су били у туђој држави увек били са Русијом»- рекао је он.

 

У свом уобичајеном, екстравагантном стилу присутнима се обратио и лидер ЛДПР Владимир Жириновски који је предложио да се Криму врати историјски назив-Таврида.

 

«У Царској Русији је била Таврическа губернија и тамо је седео руски гувернер. Отуд је наша црноморска флота разбијала флоту Османске империје»- рекао је Жириновски.

 

Он је такође рекао да Крим није само туристички бисер.

 

«Идите тамо не само на одмор, него и да живите. Живео Крим»- позвао је Жириновски.

 

Лидер Комунистичке партије Русије захвалио се становницима Крима што су створили одреде народне милиције и помогли да се, без иједног испаљеног метка, полуострво обједини са Русијом.

 

«Желим да се захвалим становницима Крима пре свега што су спасили земљу од великог рата. На Криму је било 20 хиљада украјинских и 15 хиљада наших војника. Ни један испаљен метак- то је пре свега заслуга становника Крима који су створили народну милицију која је спречила да дође до великог судара»- рекао је Зјуганов.

 

А лидер «Праведне Русије» Сергеј Миронов рекао је да се нада да ће Русија увек бити у стању да заштити свој народ.

 

«Данас нека наши непријатељи знају да Русија не тргује са својом чашћу. Она ће увек бити верна својој историји»- рекао је Миронов.

 

 

Паралелно са познатим политичарима на митингу-концерту су наступили и обични становници Крима који су се захвалили председнику Путину за потписану одлуку за присаједињење Крима и Севастопоља пре две године. Осим њих наступали су и познати певачи Јосиф Кобзон, Валерија, Лариса Долина, Дима Билан. Митинг је завршен са интонирањем Руске химне након чега су присутни почели да се разилазе махајући заставама.

 

Министарство унутрашњих послова Русије саопштило је да је око 400 хиљада људи учествовало, широм Руске Федерације у манифестацијама поводим друге годишњице уједињења Крима и Севастопоља са Русијом.