Црногорско Специјално тужилаштво отворило прву истрагу због ратовања у туђини. Онима који ратују за страну државу прети затворска казна од 10 година.

 

исил цг

 

ИЗ Специјалног тужилаштво је процурила информација да је отворена истрага против Џемала Цановића, из Плава, због сумње да у Сирији ратује на страни Исламске државе. Према нашим сазнањима, из Црне Горе се за Исламску државу бори и шест жена.

Починиоцима овог дела, али и онима који финансијски и организационо помажу одлазак црногорских држављана на ратишта у иностранству, изменама Кривичног законика Црне Горе прети казна од десет година затвора. Поред Цановића, који се у Сирији бори под именом Ахмед Тарик, и који се тамо оженио, истрага је отворена и против још једне особе чије име засада није познато јавности.

 

Име Цановића, који је догурао високо у хијерархији ИД, усталасало је црногорску јавност прошле године, јер су медији објавили да је на ратишту у Сирији боравила његова сестра Инес Цановић, удата у Сарајеву за Семира Хасанагића, који се борио у Сирији, али и био задужен за одлазак ратника у ту земљу. Верује се да су он и Цановић успели да ангажују и Плављанина Омара Реџепагића, који је на фејсбук-профилу објављивао фотографије са Цановићем.

 

У Сирији се тренутно у редовима верских фанатика, који «љубав» према вери доказују злочинима, силовањима и шверцом нафте, налазе и најмање четири држављанке Црне Горе. Једна од њих је Рожајка Алмина Курпејовић, супруга Подгоричанина Мирзе Хаклаја, који је погинуо у редовима ИД у Сирији, а где је стигао с трудном супругом и две кћери, које сада са мајком «инструкторком за морал» живе у складу са строгим џихадистичким нормама, како је сведочио један повратник из Сирије.

 

Пре пола године, одбила је могућност свог повратка или повратка деце из Сирије, где се боре још најмање три држављанке Црне Горе — Е.К., А.Р. и Адела Р. Све оне у Сирију су стигле преко Турске, и улазне и излазне капије терориста из редова ИД који стижу са Балкана, посебно из бивших југословенских република, где се из «идеала» или за новац боре против снага Асадовог режима.

 

Црногорске службе безбедности, које мотре на један од центара за регрутовање исламиста за одлазак на ратиште у Сирију смештен у Улцињу, али и на агентуру у Рожајама, проверавају да ли су и држављанке Црне Горе Х.К. и И.Х. ратовале у Сирији. Засада је утврђено да су њихови мужеви повезани са главним «оперативцима» задуженим за врбовање ратника у БиХ, Србији и Црној Гори.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: