У свом јучерашњем интервјуу руском телевизији Дожд (киша) црногорски премијер Мило Ђукановић говорио је о намери његове владе да земљу увуче у НАТО, потврдио да је последњих месеци дошло до погоршања руско- црногорских односа, уз опаску да за то није крив његов режим.

 

собчак

 

Ђукановић је такође говорио о важности руских туриста за црногорску економију, купаца некретнина и осврнуо се на санкције које је његова влада увела Руској Федерацији. Дао је своју сусдржану оцену личности председника Владимира Путина и најавио властито повлачење из политике. На сугестивно питање новинарке Ксеније Собчак: “Да ли у Црној Гори очекује “љубазне људе“? (одомаћени термнин у руској јавности за маскиране припаднике специјалних снага које су након мајданског преврата, преузели контролу над Кримом), Ђукановић је одговорио: “Надам се да неће доћи“.

 

Поред чињенице да је ТВ Дожд (киша) анонимна и слабо праћена телевизија у Русији, веома је интересантан и профил Ксеније Собчак – новинарке која је обавила разговор са премијером Ђукановићем. У времену док дотична дама није имала политичких амбиција, остала је упамћена њена изјава: “Руски народ, па то је генетско смеће“.

 

собчак 2

 

Пре нешто више од годину дана догодио се обрт у каријери Собчакове. Атентат на Бориса Нецова, чија је дотична блиска пријатељица била, представљао je повод да она  напрасно постане ‘‘лавица из првих редова антипутиновских протеста, која је дала гламур том антирежимском бунту“. Тако су Собчакову, непосредно након атентата описали западни медији.

 
Непосредно након атентата о Собчаковој су писале и овдашње Вијести, назијвајући је “једном од лидера опозиције“ и особом која “страхује за свој живот“, због изјаве: “Немцов припремао извештаје о присуству руских војних постројења у Украјини, те да је због тога био активна мета“ . У тексту чији наслов најављује њено бекство из Русије, Вијести патетично наводе: . “Одустани, Ксенија, твоја смрт ће бити брза – једна је од претњи коју је плавокоса лепотица добила“

 

 

Богу хвала, дотична “лепотица“ није побегла из Русије, а поред ауторске емисије на каналу Дожд, са успехом води и екстремно скупи монденски кафе-ресторан на Тверском Булевару, у самом срцу Москве. Ксенија Собчак представља одличан пример колико је данас у Русији исплативо пљувати по руском народу и клеветати власт председника Владимира Путина, а нама у Црној Гори може послужити као илустрација, колико је заиста премијер Мило Ђукановић уважен у Русији и из каквих кругова долазе његови саговорници.

 

 

ИН4С