Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је статус Републике Српске доминантно и трајно најважније питање за српски народ у БиХ, а да су две кључне ствари у борби за тај статус — одговорност и солидарност свих људи којима је Република у срцу.

додик

Председник Српске у интервјуу Срни истиче да је статус Републике дугорочни циљ на којем се свакодневно ради, а који не подразумева само политичка питања на унутрашњем плану у БиХ, него и регионалне односе, социјална и економска питања, али и борбу против свих декадентних појава у друштву.
» Борба на свим тим пољима подразумева свакако борбу за статус. Када се каже статус то не значи увек неприкосновено само неки државни облик, него и борбу за сваки наш дан. Сваки наш дан је борба… Без борбе и посвећености јавном, државном интересу нема ни држава, ни република, ни ентитета, националних ни било каквих других људских заједница» — напоменуо је Додик.
Председник Српске је поручио да у том погледу сви морају више да се посвете интересима заједнице, да сви носе одговорност за посао који обављају, али и исказују солидарност према онима којима је она потребна.
» Одговорност за посао који радите и солидарност према ономе ко не може да успе је свакако нешто што морамо реафирмисати» — истакао је Додик.
Додик је додао да, као председник Републике, може да примети процесе који иду за тим да су људи више окренути неким својим индивидуалним позицијама, него што су спремни да се посвете заједничком циљу.
«Наравно да разумем да је много ствари урађено да се ти заједнички циљеви оспоре, доведу у питање. Али, ипак, народ у себи носи једну нит коју показује везано за тај заједнички циљ. Био сам поносан беспрекорном манифестацијом односа према Републици поводом 9. јануара. Али, то не можемо само једном годишње да урадимо, то морамо да радимо сваки дан, и видљиво и невидљиво» — истакао је Додик.

РТРС

Тагови: ; ;