Све више држављања црне горе прикључује се ратницима ИД. Магистар права из Призрена регрутује младе ратнике.

 

исил цг

 

УПРКОС повременим тврдњама које стижу из безбедносних служби, није никаква тајна да све више младих држављана Црне Горе исламске вероисповести одлази у Сирију, у редове Исламске државе.

 

Погибија младог Плављанина Ернада Хусеиновића (18), који је из Бохума отпутовао у Сирију, где је страдао у бомбардовању 20. јануара, али пре тога страдање Рожајца Адиса Салиховића, који се борио под именом Ебу Мердија, Мирзе Хаклаја из Подгорице и Дамира Шлаковића из Бара, говоре томе у прилог.

 

Подсетимо и да су власти Португалије са аеродрома вратиле групу од двадесетак несуђених ратника ИД из Црне Горе, међу којима је била и једна девојка из угледне породице из Плава. Пре тога, у Сирији се такође борила једна Плављанка, са својом браћом, од којих је један — Џемал Цановић, имао положај заповедника јединице у којој је био под именом Абу Тарик. Све њих је у Сирију упутио супруг младе Плављанке, односно зет Цановића Семир Хасанагић из Сарајева.

 

«Међутим, главни «тровач» је магистар шеријатског права Идриз Билибани из Призрена, који је завршио медресу Гази Иса бег у Новом Пазару 2000. године, која је била под контролом муфтије Муамера Зукорлића… Билибани је у месџиду (богомољи) Фуркан, регрутовао младе из Србије за ИД, али и оне из Црне Горе. У контакту је са неким Рожајцима за које се зна да су се борили у Сирији, али, после повратка кући нико их не дира. Међутим, црногорске безбедносне службе помно прате њихове, као и неке контакте из Плава са Билибанијем» — трди извор «Новости», добро упознат са овом проблематиком, који тврди да из Црне Горе у Сирији тренутно ратује двадесетак младића.

 

МЛАДИЋЕ и девојке који одлазе у рат у Сирију и који подржавају тај одлазак питамо — јесте ли се икада запитали зашто они који вас сваког дана уче о светости борбе на Алаховом путу не иду у ту борбу, зашто они упорно седе код куће док ви са својих двадесетак година гинете по Сирији — питају Билибанија и дружину уредници исламског портала САФФ, директно их оптужујући за подршку ИД, Ал Каиди, слањем «топовског меса» са ових простора.

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;