Грчки премијер Алексис Ципрас упозорио је да међународни споразум о органичавању броја избеглица који иду у Европу неће моћи да буде примењен на одговарајући начин уколико кријумчари на турској обали не буду заустављени.

 

ципрас

 

Стотине углавном сиријских избеглица наставило је да стиже у Грчку, упркос споразуму о обуздавању прилива миграната у Европу и иако је споразум званично у недељу ступио на снагу, процес депортовања миграната још не функционише.

 

Турска и Грчка и данас разговарају о детаљима о томе како ће избеглице бити враћане.

 

«Морамо да уложимо огроман напор јер примена споразума неће бити лако питање», истакао је Ципрас, пренела је агенција АП.

 

Ципрас се у Атини састао са комесаром ЕУ за миграције Димитрисом Аврамопулосом и затражио од Уније да појача притисак на Турску да се разбију мреже кријумчара.

 

Према најновијим подацима грчке владе, број «заробљених» избеглица у Грчкој је премашио 50.000.

 

«Нажалост, јуче смо имали велики број долазака, око 1.500. Ако не дође до смањења прилива избеглица, нећемо бити у стању да успешно евакуишемо острва како би у потпуности могао да почне да се примењује споразум», рекао је Ципрас.

 

Четворо миграната је јуче изгубило живот покушавајући да се домогне Грчке — двојица мушкараца код острва Лезбос и две девојчице код острвцета Ро.

 

Према споразуму, Анкара ће прихватити назад све илегалне мигранте који су прешли у Грчку, укљуцујући и сиријске избеглице, уколико ЕУ преузме неке сиријске избеглице и новчано награди Турску, уведе безвизни режим путовања и обезбеди напредак Анкаре у преговорима о приступању ЕУ, а балканска рута ће остати затворена.

 

Очекује се да ће избеглице почети да враћају у Турску од 4. априла.

 

Турски посматрачи стигли су на грчка острва Лезбос и Хиос како би помогли у надгледању споразума о смањењу прилива избеглица и миграната у Европу.

 

Грчка још чека и долазак 2.300 европских стручњака, укључујући преводиоце, који би требало да помогну у примени споразума

 

 

РТС

 

 

Тагови: ; ;