«Руска ваздушна операција у Сирији која је трајала пет месеци само је епизода у дугој историји руско-блискоисточних односа», објашњава генерална директорка Музеја савремене историје Русије Ирина великана.

«Споразум Сирије и СССР-а»

«Најважнија етапа у дугој историји руског присуства на Блиском истоку почела је педесетих година прошлог века, после завршетка Другог светског рата. Сарадња са земљама Блиског истока које су настале после распада колонијалног система била је један од кључних праваца спољне политике СССР-а», тврди Великанова.

vest_ruska-zastava-ruskidom.rs_

«Првобитно је главни савезник СССР-а на Блиском истоку био Египат, најмоћнија и најутицајнија арапска земља, чији се лидер Гамал Абдел Насер 1956. договорио о војно-техничкој сарадњи са Совјетским Савезом. Надахнута египатским примером, у августу 1957. године Сиријска Арапска Република је потписала споразум са Совјетским Савезом о војној и економској сарадњи «, објашњава ова историчарка, а преносе руски портали.

«И тада су САД припремале интервенцију у Сирији».

«Као и сада, САД и њихови регионални савезници, пре свих Турска, крајње осетљиво су реаговали на такву промену стратешког баланса на Блиском истоку и чак су припремали интервенцију у Сирији. Само их је велика дипломатска и војна активност Совјетског Савеза, који је у Закавказју и на Црном мору организовао маневре великих размера, натерала да одустану од ратних планова», сматра Великанова.

«После слома СССР-а, руска војска, економске и дипломатске позиције на Блиском истоку стално су се погоршавале, заједно са све слабијим спољнополитичким` мишићима` Русије. Пун повратак изгубљених позиција Русије на Блиском истоку почео је тек 2013. године, када је захваљујући напорима руских дипломата и руског председника Владимира Путина решено питање сиријског хемијског оружја «, закључује Ирина Великанова, а преносе руски медији.

Ката

Тагови: ;