Кијев намерава да појача информациону активност пред референдумом у Холандији, да би убедио Холандију да подржи Украјину по питању интеграције те земље са Европском унијом, изјавио је министар спољних послова Украјине Павел Климкин у интервјуу за «Украјинске Новости».

 

1043251132

 

«Не можемо формално да спроводимо кампању, као што на пример иде политичка кампања пред изборе. Али у исто време, ми активно радимо. Верујем да ми, без обзира на расположење у холандском друштву, морамо да се боримо. Да се боримо да би показали Холандији савремену Украјину као европску земљу, и земљу која је посвећена европским вредностима. Планирамо да одржимо и пословни форум на којем ће учествовати (министар финансија Украјине) Наталија Јареско. И ја сам ћу бити тамо у последњим данима пре гласања. Дакле, бићемо активни у овом периоду, «, рекао је Климкин.

 

Споразум о придруживању између Украјине и ЕУ је потписан је 2014. године. Одвојено од 1. јануара, 2016. ступио је на снагу Споразума о успостављању зоне слободне трговине између Украјине и ЕУ. Врховнеа Рада Украјине је у децембру 2014. године унела измене у два закона и тако укинула статус те државе као несврстане. Нова војна доктрина предвиђа наставак курса интеграције у НАТО: Украјина до 2020. године мора да омогући потпуну компатибилност својих оружаних снага са снагама земаља чланица НАТО-а.

 

Холандски премијер Марк Руте у ЕУ је недавно рекао да сви ови споразуми не осигуравају улазак Украјине у Европску унију. 6. априла, 2016. године Холандија ће одржати референдум о асоцијацији ЕУ и Украјине.

 

Тагови: ; ; ;