Након терористичких напада на бриселском аеродрому и у метроу, акциjе на европским берзама су пале, у чему су предњачиле деонице путничких и авио-компаниjа, jавља агенциjа Роjтерс.

 

berza

 

Истовремено, jапанска валута jен jе оjачала за 0,2 одсто, на 111,70 jена за долар, а цена злата порасла први пут за последња четири дана, за 0,6 одсто, известила jе њуjоршка агенциjа «Блумберг».

 

«Геополитички ризици, укључуjући терористичке акциjе коjе директно погађаjу трговање или кретање индекса, jош увек представљаjу изузетно ризичан фактор коjи треба пратити», изjавио jе директор женевске компаниjе «Б кепитал велт менаџмент» Лорн Баринг.

 

Инвеститори остаjу фокусирани на развоj ситуациjе у Бриселу, иако су данас обjављени неки позитивни подаци коjи су донели олакшање перспективама привредног раста еврозоне и помогли су европским берзама да изађу из дубоког минуса.

 

Mеђу оптимистичниjим вестима су раст пословног поверења у Немачкоj у марту, пошто jе сектор малопродаjе профитирао од снажног поверења потрошача, док jе пословна активност у еврозони завршила квартал са бољим резултатима од очекиваних.

 

Tо jе, како оцењуjе Роjтерс, можда доказ да додатне подстицаjне мере Eвропске централне банке (EЦБ) већ даjу резултата.

 

«Tек наjављени подстицаjи EЦБ-а требало би да неутралишу ризике. Aли данашњи ружни догађаjи у Бриселу повећаjу неизвесност у погледу перспектива», изjавио jе економиста «Уникредит» банке Eдоардо Kампанела.

 

Брисел jе потресао низ експлозиjа у којима су 34 особе погинуле, а страхује се да то није коначан број жртава.

Тагови: ; ; ; ; ; ;