Узрок пада путничког авиона боинг 737-800 би могао да буде заглављивање управљача за висину, рекао је за Росијску газету извор упознат са током истраге о овој авионској несрећи, преноси Спутњик.

Према речима саговорника руског листа, управљач је могао да се замрзне услед нагле промене температуре и, када су пилоти приликом слетања покушали да «извуку» авион, просто нису имали довољно времена и снаге како би померили управљач.

56eeaf67-3c90-40b6-8ad0-191d0a0a0a64-rostovo-718x446_680_422_70_s_c1

Извор «Росијске газете» упоредио је ростовску авионску несрећу са падом боинга 737-500 у новембру 2013 године приликом слетања у Казању.

«Ако се упореде видео-снимци последњих минута лета авиона, добро се види да се приближавање авиона земљи одвија по идентичном сценарију», указао је извор.

«Спутњик» подсећа да је раније данас Међудржавни авијациони комитет саопштио да ће први закључци о несрећи у Ростову на Дону бити објављени у року од месец дана. Овај медиј наводи и да у овом тренутку стручњаци копирају податке из црне кутије боинга.

«Процес се одвија полако и пажљиво због оштећења црне кутије», навео је Међудржавни авијациони комитет.

На основу објављеног текста разговора посаде, аеродром је дао дозволу за слетање, али је пилот пре приземљења одлучио да поново уздигне летелицу. Због чега се пилот предомислио и одустао од приземљења није познато, рекао је извор «Интерфакса» у хитним службама.

Ката

Тагови: ; ;