Доњецки суд у Ростовској области је прогласио украјинског националисту из батаљона «Ајдар», Нађу Савченко, кривом за убиство Игора Корнељука и Антона Волошина и због илегалног преласка границе Русије и Украјине.

«Савченко је извршила убиство групе лица на основу мржње и непријатељства», рекао је судија.

12422292_1077213689018867_163186747_o

Читање казне се наставља.

14:42

Савченко је осуђена на 22 године затвора и новчану казну у износу од 30 000 рубаља.

Проглашена је кривом за убиство новинара и за илегалан прелаз руске границе.

16:29

«Адвокат Иља Новиков током читања пресуде пркосно читао амерички часопис», јавља дописник News Front Serbia са лица места.

16:17

Осим казне затвора, Савченковој је досуђена и новчана казна.

16:10

«Савченкова је покушали да прекину расправу почевши да пева украјинску националну песму. Судија је одлучио да направи паузу», јавља извештач News Front Serbia са лица места.

15:42

Суд је одбио да призна имунитет Нађи Савченко као депутату украјинске Раде.

«Постоји потврда Министарства спољних послова Руске Федерације да Нађа Савченко није имала имунитет у моменту извршења кривичног дела за које се терети. Суд сматра да накнадно уведен дипломатски имунитет није основ за престанак кривичног гоњења Савченкове», рекао је судија Леонид Степаненко.

15:37

Суд је одлучио да обустави кривични поступак против Нађе Савченко по оптужби за покушај убиства шест цивила Луганска, јер је то дело ван надлежности руског суда, објавио је своју одлуку судија Леонид Степаненко.

14:58

Адвокати Надежде Савченко су рекли да се читање пресуде приводи крају. Међутим, пресуда није пуно забринула украјинске адвокате. Марк Фејгин је рекао да сутра у Москву стиже амерички државни секретар Џон Кери.

14:43

«Сестра Нађе Савченко, Вера се «цењка» са судом и покушава да наметне своје мишљење. Поставила је питање којим медијима је дозвољено да буду у судници, а који су остављани иза врата.

Она захтева да се у суд пусте украјински новинари, европски сниматељи и представници руских либералних канала, извештава новинарка NewsFront Serbia директно из суднице.

13:37

Украјински новинари увредили руску штампу током паузе у суђењу.

«У паузи суђења је дошло до сукоба руских и украјинских новинара. Украјинци тврде да Волошин и Корнељук нису били новинари», јавља NewsFront Serbia са лица места.

13:01

Украјински «навијачи» дошли да подрже убицу Савченко.

22-03_21_sav

12:48

Суђење Савченко је провера снаге руског правосудног система.

12:36
Изрицање казне Савченковој. Људи изван суда захтевају да се убица оштро казни.

12:20
Савченкова је била свесна да ће њени поступци довести до губитка живота људи.

12:00
Наставља се суђење Савченковој. Ружно понашање оптужене је изазвало реакцију судије:

«Ако је некоме овде забавно, могу га удаљити».

На улици се окупило пуно људи, захтевајући максималну казну за Украјинку. Они носе заставе Новорусије и слике погинулих новинара..

Ката

Тагови: ; ;